4min

Gebruikservaring & interface

Gebruikservaring


De Xperia Z2 voelt zo snel aan als dat je mag verwachten. Het is wel opvallend om te merken dat de Xperia Z2 in sommige gevallen net wat trager is dan zijn voorganger als je ze naast elkaar legt. Dat zou overigens deels door verlengde animaties kunnen komen, maar opvallend is het wel. Uit de benchmarks verderop in dit artikel zal blijken dat de Xperia Z2 toch wel wat meer rekenkracht aan boord heeft.

Sony heeft ook de mogelijkheid toegevoegd om het scherm te doen ontwaken door er tweemaal op te tikken. Dit zagen we al bij verschillende LG- en Nokia-smartphones, alsook de HTC One M8. Het is een fijne toevoeging, maar de aan/uitknop van de Xperia Z2 is ondanks dat ook prima te vinden.


Persoonlijk vind ik de Xperia Z2 -net als de topmodellen van HTC en Samsung- gewoon te groot om comfortabel te kunnen gebruiken met één hand. Met twee handen lukt het allemaal prima, maar met één hand is het grote scherm gewoon niet handig. Er zullen mensen zijn waarvan de handen groot genoeg zijn zodat de duim wel overal bij kan, maar ik denk dat er meer mensen zijn waarbij dat niet het geval is.

Bloatware


Sony heeft veel te veel apps aan de Xperia Z2 toegevoegd. Waar het Japanse bedrijf het aantal vooraf geïnstalleerde apps in het verleden wel redelijk binnen de perken hield, is er nu ineens een flinke stijging waarneembaar. De Xperia Z1 werd geleverd met 51 apps, bij de Xperia Z2 zijn het er ineens 56.

Niet alles is bloatware, maar laat de gebruiker toch alsjeblieft zelf beslissen of hij/zij gratis apps als Box, Facebook, NeoReader, OfficeSuite, Pixlr Express en Vine op het toestel wil hebben. Samsung loste dit bij de Galaxy S5 op door de installatie van bepaalde apps optioneel te maken, wat een veel vriendelijkere oplossing is en opslagruimte oplevert. De gebruiker moet centraal staan, niet de eigen bankrekening. Reken er namelijk maar op dat Sony de apps niet voor niks op je toestel plaatst. Van de voorgeïnstalleerde applicaties zijn er vier handmatig te verwijderen.


Sony’s Android-skin: Xperia UI


Ten opzichte van de Xperia Z1 heeft de Xperia UI-skin van Sony wel een aantal veranderingen doorgemaakt. Net als bij andere fabrikanten is een duidelijke trend zichtbaar waarbij alle grafische elementen vereenvoudigd worden. Dat levert een rustigere interface op. Sony heeft deze trend wat mij betreft echter maar deels overgenomen. Zo zijn iconen op kleine details na zo goed als onveranderd gebleven en dus allesbehalve plat.

Het notificatiecentrum is flink op de schop gegaan, veel grafische elementen zijn de nek om gedraaid en daardoor oogt het een stuk rustiger. Sony heeft hier in mijn ogen wel een opvallende en betreurenswaardige keuze gemaakt: het centrum is opgedeeld in twee schermen, namelijk voor meldingen en snelle instellingen. Ik vind dit jammer omdat de snelle schakelaars daardoor minder toegankelijk zijn. Hoewel de nieuwe uitwerking dichter tegen de standaardervaring van Android aan schurkt, was dit in mijn ogen juist een goede innovatie van fabrikanten. Je kan overigens wel stellen dat de schakelaars dan meer ruimte hebben. Sony heeft echter de stompzinnige keuze gemaakt om maximaal zestien schakelaars te laten tonen, terwijl er uit zeventien schakelaars gekozen kan worden en bovendien nog voldoende ruimte was voor die ene extra schakelaar. Ja, om dit soort onverklaarbare keuzes kan ik me heel druk maken.


Het overzicht van applicaties is tevens een kleine facelift ondergaan. Ook hier zijn vooral grafische elementen verwijderd, wat erin resulteert dat iconen van apps wat groter worden weergegeven. Door vanaf de linkerrand van het scherm te vegen verschijnt een werkbalk waarmee onder andere de weergave gewijzigd kan worden.

Het multitaskscherm is vrijwel identiek gebleven, afgezien van de toevoeging van een knop om alle openstaande apps af te sluiten. Verder kunnen afzonderlijke apps nog altijd afgesloten worden door ze horizontaal weg te vegen. Onderaan het scherm is een balk geplaatst waarmee Sony’s kleine apps geopend kunnen worden. Op het moment van schrijven zijn er meer dan honderd van dit soort apps te vinden in Google Play, je kan ook je favoriete widgets omzetten.


Het laatste element dat ik kort wil bespreken is het vergrendelscherm. Sony heeft een nieuwe animatie toegevoegd, waarbij je het scherm kan ontgrendelen door een willekeurige kant op te vegen. Voorheen moest je verticaal vegen, anders kwam je er niet in. Natuurlijk raden we altijd aan om een betere vergrendeling in te stellen zodat anderen niet zomaar je smartphone kunnen ontgrendelen.