3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


De Huawei Ascend G6 heeft een handig schermformaat waardoor de smartphone ook redelijk goed met één hand te bedienen is. Dat wordt bevorderd door de aan-/uitknop op de zijkant van de behuizing. Ik vind het echter wel spijtig dat Huawei de Android-knoppen niet in het scherm heeft geïntegreerd, dat had de telefoon nog beter bruikbaar gemaakt wanneer je maar één hand vrij hebt. De knoppen zijn voor mijn duim nu buiten bereik, maar dat verschilt van persoon tot persoon.


De Ascend G6 voelt helaas niet heel vlot aan bij normaal gebruik. Het overkwam mij met enige regelmaat dat ik enige tijd moest wachten voordat de smartphone een ingevoerde handeling had uitgevoerd. Ik vermoed dat dit komt door de skin van Huawei, aangezien dit toch het grootste verschil is tussen de Moto G en de telefoon van het Chinese merk.

Huawei’s Android-skin: Emotion UI


Over die skin wil ik het sowieso wel even hebben. Huawei heeft de Ascend G6 voorzien van de Emotion UI, maar dan wel een afgeslankte versie, in vergelijking met het huidige topmodel, de Ascend P7 (review). Wat deze skin nou precies Lite maakt, heeft Huawei niet duidelijk gemaakt.

Wel is het zo dat het geheugengebruik van de Ascend G6 bijvoorbeeld flink lager is dan bij de Ascend P7. Zonder openstaande applicaties wordt er bij de Ascend P7 943 MB in beslag genomen, bij de Ascend G6 is dat slechts 384 MB. Dat verschil is aanzienlijk. Dit kan bijvoorbeeld verklaard worden doordat Huawei iets meer gebruikmaakt van standaardelementen van Android, maar over het algemeen is het visuele verschil niet zo groot ten opzichte van de gewone Emotion UI 2.0.


De Emotion UI is uniek in zijn soort omdat de gebruiker zelf een keuze kan maken uit verschillende thema’s. Bij de Ascend P7 krijg je de keuze uit negen thema’s, bij de Ascend G6 zijn het er vier. De keuze is dus minder groot, maar het is toch wel aardig dat het uiterlijk iets meer naar je hand is te zetten dan we van Android gewend zijn. Ook kan je modules uit verschillende thema’s kiezen, als je dat wilt. Vind je het vergrendelscherm uit het ene thema mooi, maar de iconen uit het andere, dan kun je ze gewoon combineren. Ik vind de standaardskin genaamd Taste persoonlijk niet mooi ogen, maar gelukkig is er dus keuze.

Het meest opvallende aan de Emotion UI is dat Huawei het losstaande applicatieoverzicht uit het besturingssysteem heeft gebonjourd. Alle geïnstalleerde applicaties worden op de homescreens weergegeven, eventueel afgewisseld met widgets. Het is een andere denkwijze. Ik gebruik zelf nauwelijks widgets en het normale applicatieoverzicht betekent daarom voor mij enkel een extra stap, maar bij anderen kan het juist weer een rommeltje worden.


Huawei heeft ook een eenvoudige skin verzorgd, deze heb ik in het verleden al eens besproken in de recensie van de Ascend Y530. Mocht je hier meer over willen weten dan verwijs ik je graag door naar het desbetreffende onderdeel in die recensie.

Software


Er is aardig wat bloatware aan de Ascend G6 toegevoegd. Huawei voegt bijvoorbeeld vier games en een applicatiewinkel van GameLoft toe, wat mij betreft is dat onnodige ruimteverspilling. De games zijn te verwijderen, de winkel niet. Een zaklamp, downloads-app en HP ePrint zijn andere voorbeelden van toevoegingen met weinig waarde.

Echt noemenswaardige apps heeft Huawei sowieso niet toegevoegd, wat betekent dat van het totaal van 54 apps toch iets minder de helft niet echt nodig was geweest. Op een Google Nexus-smartphone staan immers 33 applicaties.

Huawei staat van een aanzienlijk deel van de toegevoegde apps toe dat ze verwijderd kunnen worden, wat natuurlijk fijn is. Het zou nog fijner zijn als de gebruiker meer grip zou krijgen op wat er überhaupt al dan niet op de telefoon wordt geplaatst.