2min

Tags in dit artikel

, , ,

Interface & software

LG’s Android-skin: Optimus UI


Voor nu is Optimus UI sowieso hetgeen waarmee gebruikers het moeten doen, maar dat zie ik onder geen beding als een straf. LG heeft de skin gigantisch op de schop genomen en ik vind het resultaat uitmuntend. LG heeft zich duidelijk voorgenomen het ontwerp platter te maken en dat is goed gelukt: het Zuid-Koreaanse bedrijf gaat er wat mij betreft vandoor met de kroon, maar dit is natuurlijk ook weer een persoonlijke kwestie.

Vergeleken met zijn voorganger is de interface van de G3 radicaal anders. Waar LG met de G2 nog veel iconen en andere elementen met een diepte hanteerde is dat nu vrijwel geheel verleden tijd. De iconen zijn volledig platgemept en alle diepte is verdwenen. Hier en daar is een spaarzame schaduw aangebracht, maar meer ook echt niet.


Het notificatiescherm is de grootste veranderingen ondergaan. De interface bestaat niet meer uit verschillende vlakken en opvallende kleuren, alle elementen zweven op een donkere achtergrond en hebben een zachtere kleur gekregen. De schakelaars voor onderdelen als Bluetooth, GPS en WiFi zijn cirkelvormig en plat, schuifregelaars zijn minder opvallend aanwezig. Ook zijn verschillende elementen uit te schakelen, LG heeft het weinig zinvolle QSlide Apps-onderdeel sowieso in zijn geheel verwijderd.

LG geeft ook eindelijk de mogelijkheid om de Android-knoppen in te stellen zoals Google het zelf voorschrijft: terug, hoofdscherm en multitaskoverzicht. Bij de eerste start van het toestel wordt gevraagd welke indeling je prefereert, andere mogelijkheden zijn er namelijk ook. Ook biedt de G3 de mogelijkheid om meerdere apps op het scherm weer te geven, wat op vergelijkbare manier werkt als bij de toestellen van Samsung.


Het overzicht met geopende applicaties lijkt op dat van HTC’s Sense-interface met een grid van drie bij drie, maar is in één opzicht beter: je kan kiezen uit de laatste vijftien apps die je hebt geopend, in plaats van negen, het is namelijk mogelijk om naar beneden te scrollen om meer geopende apps tevoorschijn te toveren.

Software


In het overzicht van applicaties zijn 43 stuks terug te vinden. Dat is best weinig als je het vergelijkt met de concurrentie. De HTC One M8 heeft 52 apps, de Samsung Galaxy S5 bevat er Sony Xperia Z2 wordt geleverd met maar liefst 56 apps. In de regel geldt wat mij betreft: hoe minder apps, hoe beter. Vaak zijn de meegeleverde apps niet echt een toevoeging.

In het geval van de G3 valt dat nog wel mee, zo krijg je naast de gebruikelijke Google-apps een FM-radio, McAfee Security en Quick Remote. Zaken als QuickMemo+, RemoteCall Service en ThinkFree Viewer had LG echter wel achterwege mogen laten.