3min

Gebruikservaring, Interface & software

Gebruikservaring


De Nokia Lumia 630 is in gebruik een van de prettigste Windows Phone-toestellen van dit moment. Reden hiervoor is dat het toestel al is voorzien van de laatste versie van Windows Phone, versie, 8.1. De nieuwste versie van Microsoft’s mobiele besturingssysteem brengt allerlei vernieuwingen met zich mee waardoor het gebruik een heel stuk completer en beter in gebruik is geworden.

Zo is er eindelijk een berichtencentrum toegevoegd, dat is te benaderen door bovenaan het scherm naar beneden te vegen. Ook zijn er schakelaars aanwezig om snel functies in en uit te schakelen, zoals WiFi, helderheid en bijvoorbeeld vliegtuigmodus. Naar mijn mening was het ontbreken van het berichtencentrum het grootste manko van voorgaande Windows Phone-versies, ik ben dan ook erg blij dat dit nu is opgelost.


Er zijn echter nog meer verbeteringen doorgevoerd. Zo is het in Windows Phone 8.1 mogelijk om op toestellen met een wat kleiner scherm en lagere resolutie toch nog een extra kolom met tegels te laten zien. Deze functie kan worden ingeschakeld via de instellingen en zoomt als het ware het hoofdscherm iets uit.

Een andere grote verbetering aan Windows Phone is de introductie van Cortana, dit is de persoonlijke assistent van Microsoft en de tegenhanger van Google Now en Apple’s Siri. Helaas geldt voor Cortana hetzelfde als de twee eerdergenoemde, de persoonlijke assistenten zijn vooralsnog beschikbaar in een beperkt aantal talen en daar valt Nederlands niet onder. Voor meer informatie omtrent Windows Phone 8.1 verwijs ik je graag door naar de Windows Phone 8.1 review.

Interface


De interface van Windows Phone 8.1 is maar zeer beperkt aan te passen en dat is een duidelijke keuze die Microsoft heeft gemaakt. Veel verschil ga je hier dan ook niet in merken behalve in de kleur die alle standaard tegels hebben. Persoonlijk ben ik van mening dat Windows Phone een zeer gebruiksvriendelijk systeem is dat ideaal is voor mensen die nieuw zijn met smartphones. De aanpassingen van de interface zijn met Windows Phone 8.1 iets uitgebreid, het is nu ook mogelijk een achtergrond afbeelding in te stellen voor het hoofdscherm, deze afbeelding is dan zichtbaar door de tegels heen.

Software


Op het toestel zijn alle standaard Windows Phone-apps te vinden, plus een aantal apps uit de Nokia-collectie en enkele apps van derden die hier ongetwijfeld voor hebben betaald. Zo komen we in de applicatielijst Facebook, Line en Real Football 2014 tegen, apps van derden die gelukkig wel te verwijderen zijn.

Ook is er een tiental apps van Nokia zelf aanwezig, die in sommige gevallen wel degelijk wat toevoegen. Een goed voorbeeld hiervan is Here Maps, waarmee gebruikers gratis kunnen navigeren in een groot aantal landen. Dit kan overigens ook offline door de kaarten van tevoren te downloaden. Ook vind ik persoonlijk de Camera-app van Nokia een stuk beter dan de app die Microsoft standaard meelevert.

Uiteindelijk is het aantal door Nokia toegevoegde apps op twee handen te tellen en is er met de meeste toevoegingen niets mis. In totaal staan er 44 apps op het toestel geïnstalleerd, maar daar vallen ook apps als Instellingen en de Telefoon-app onder. Dat is vrij weinig voor een smartphone, bij de meeste Android-toestellen zit je ruim boven de 50 apps.