4min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Als je de Xperia Z2 Tablet in de hand neemt valt direct op hoe dun en licht het apparaat is. Het is een indrukwekkende prestatie van Sony. Natuurlijk heb je wel die dikke randen rondom het scherm, ik had persoonlijk toch liever gezien dat die wat dunner zouden zijn geworden: met de helft heb je ook nog een prima houvast.

Sony is vooralsnog de enige grote fabrikant die waterdichte tablets produceert en in die zin heeft de Xperia Z2 Tablet dan ook een flink voordeel ten opzichte van de concurrentie. Wil je een waterdichte tablet, dan is dit vooralsnog je enige echte optie. De tablet is gecertificeerd op IP58, dat betekent dat de tablet dompeldicht is: je kan hem langdurig onderdompelen op een diepte van meer dan een meter.


In gebruik scoort de Xperia Z2 Tablet een dikke voldoende, geen grote verrassing dankzij de high-end onderdelen onder de motorkap. De Xperia Z2 Tablet is voorzien van Android 4.4 KitKat, momenteel de meest recente versie die voor fabrikanten beschikbaar is. Google heeft inmiddels wel een nieuwe versie aangekondigd, maar nog niet uitgebracht. Het is onduidelijk hoe lang Sony nodig heeft om deze update beschikbaar te stellen, meestal is het Japanse merk daar vrij vlot in.

Ik schreef het in de review van de Xperia Tablet Z al en in een jaar tijd is er niet veel veranderd: Android-apps voor tablets zijn nog steeds niet in de buurt van het niveau van hun tegenhangers voor iOS. Neem de Dropbox-, Facebook- en Twitter-apps, wellicht de meestgebruikte applicaties van allemaal: dit zijn nog steeds opgerekte smartphone-apps die allesbehalve optimaal gebruikmaken van het schermoppervlak. Knoppen zijn uitgerekt over de gehele breedte en er zijn veel lege vlakken. Als de apps van grote partijen al zo matig zijn, zegt dat al veel over de software van de kleinere partijen al zijn er altijd uitzonderingen. De boodschap blijft voorlopig echter hetzelfde, voor de beste gebruikservaring moet je nog altijd bij Apple zijn. Als je voor Android gaat moet je in het opzicht van apps met minder genoegen nemen, al heeft Android natuurlijk ook weer zo zijn voordelen. Zo is Android bijvoorbeeld beter aan te passen en beschikt het ook over widgets.


Sony’s Android-skin: Xperia UI


Sony’s TimeScape UI heeft met de Xperia Z2 een aardige update gehad. De interface is een stuk platter geworden, maar zoals ik in de review van dat toestel al opmerkte: dat platslaan is niet consequent gebeurd. Er is verder weinig mis met de interface, maar bijvoorbeeld de icoontjes ogen inmiddels wat gedateerd.

Het notificatiecentrum en de Quick Settings zijn uit elkaar getrokken, zoals Google met Android 4.4 KitKat ook deed. Ik vind dat wel handig en duidelijk, maar in zekere zin is een overzicht waarin deze twee zaken bij elkaar zijn gevoegd ook wel prettig voor een snel overzicht. Ook bij de Xperia Z2 Tablet schijnt Sony het niet nodig te vinden om de weergave van alle schakelaars mogelijk te maken. Er zijn welgeteld 17 schakelaars, maar je kan er slechts 16 laten weergeven, terwijl het scherm toch voldoende ruimte biedt om die ene extra schakelaar te kunnen tonen.


Het multitaskscherm bevat de mogelijkheid om snel alle geopende applicaties af te sluiten. Ook is er de mogelijkheid om gebruik te maken van kleine applicaties van Sony. Dit zijn applicaties die een klein deel van het scherm innemen en boven andere geopende apps blijven zweven. Uit Google Play kan je inmiddels 105 van dit soort applicaties halen, tevens kan je widgets omzetten tot een kleine app. Dit blijft een leuke toevoeging, al is het natuurlijk heel wat anders dan pure multitasking zoals Samsung op verschillende tablets biedt.

Het standaardtoetsenbord van de Xperia Z2 Tablet is qua layout niet zoveel bijzonders. Zo is er wel woordvoorspelling en autocorrectie, maar bijvoorbeeld geen balk met cijfers, noch de mogelijkheid om met een lange klik een speciaal teken in te voeren. Beide zaken zijn in de instellingen wel in te schakelen. Ook heeft het toetsenbord de mogelijkheid om in te loggen op je Gmail-, Facebook- en Twitter-account om je taalgebruik beter te kunnen analyseren voor autocorrectie, zodat je in dat opzicht een vliegende start hebt.


Software


Sony heeft een aantal eigen applicaties toegevoegd, maar het aantal applicaties van derden is ook niet gering. In totaal staan er uit de doos al 57 applicaties op de tablet. Dat aantal is in mijn ogen gewoon echt veel te hoog. Er zitten echt wel een hoop praktische applicaties bij, maar fabrikanten moeten niet voor de gebruiker kiezen wat ze in dit opzicht meeleveren. Samsung heeft met de Galaxy S5 laten zien dat het anders kan, ik hoop dat andere partijen dat voorbeeld snel zullen volgen zodat gebruikers de teugels in eigen hand kunnen nemen.

Zo vinden we van Sony bijvoorbeeld apps als AR Effect, Background Defocus, Diagnostics, PlayStation, PlayStation Mobile, Remote Control, Smart Connect, Socialife News, Sony Select, TrackID, TV Sideview, What’s New, Xperia Care, Xperia Link en Xperia Lounge. Van derden heb je dan ook nog eens zaken als: Box, Facebook, File Commander, Navigon by Garmin, NeoReader, Pixlr Express en Sketch.