4min

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


De Galaxy Tab S heeft een prettig algemeen formaat. De keuze voor een schermverhouding van 8:5 vind ik beter dan de 16:9-verhouding waarvoor de meeste Android-fabrikanten kiezen. Met de verhouding 16:9 gebruik je een tablet normaliter alleen in portretmode, voor de landschapsmode is dan gewoon te weinig ruimte in de hoogte. De reden achter een keuze voor 16:9 is natuurlijk dat de meeste video’s dan zonder zwarte balken getoond kunnen worden. Video vind ik persoonlijk echter niet de belangrijkste reden om een tablet te gebruiken en dus vind ik een neutralere schermverhouding zoals die van de Galaxy Tab S prettiger. Deze tablet kan je redelijk goed in beide modi gebruiken.


Wel is er in de landschapsmode een probleem. De randen aan de zijdes van het scherm zijn dunner gemaakt, maar Samsung heeft de tablet niet voorzien van een automatisch systeem dat onbedoelde invoer van je duim wegfiltert. Zit je duim per ongeluk een beetje op het scherm, dan wordt overige invoer niet meer waargenomen. Dat is onhandig: als je de tablet moet vasthouden dan moet dat op een onhandige manier waarbij je het scherm niet aanraakt met je duim. Samsung is overigens niet de enige partij met dit probleem. Het geldt bijvoorbeeld ook voor de Nexus-tablets van Google, Sony’s tablets hebben dit probleem dan weer niet.

Samsung voorziet de tablet vanuit de fabriek van Android 4.4 KitKat, momenteel de nieuwste versie van Android. De Galaxy Tab S is dus netjes bij de tijd, maar op dit moment mag je ook eigenlijk met niks minder genoegen nemen omdat KitKat al bijna negen maanden beschikbaar is.


Samsung’s Android-skin: Magazine UX


De Magazine UX van Samsung is zoals bij veel concurrenten flink platgeslagen en ziet er goed uit. Het centrale onderdeel van de interface bestaat uit een Flipboard-achtige interface met widgets voor nieuws, social media en apps. Ik vind deze interface persoonlijk mooi ogen maar niet zo zinnig. Er missen veel widgets voor bijvoorbeeld Facebook, Google Now en Gmail en het inloggen op de aanwezige diensten gaat veelal via onhandige webformulieren.

Ook is de interface erg statisch omdat de content alleen bij een handmatige verversing of veeg wordt verwisseld. Ondanks een goed uiterlijk is het hart van de Magazine UX daardoor vrij beperkt en weinig uitnodigend. Wat wel een leuke toevoeging is, is dat -in tegenstelling tot bij de TabPro en NotePro- de items uit de Magazine UX nu ook op het vergrendelscherm worden weergegeven, dat betrekt de interface toch al meer in Android.


Over andere onderdelen van Magazine UX heb ik niet zoveel te zeuren. Het notificatiecentrum is duidelijk ingedeeld, al had ik de knoppen voor S Finder en Snel verbinden wel prima kunnen missen. Het multitaskscherm is vrij duidelijk en biedt de mogelijkheid om alle apps in één keer af te sluiten.

Het standaardtoetsenbord is voorzien van een rij met cijfertoetsen en door daar lang op te drukken zijn een aantal speciale symbolen in te voeren. Het toetsenbord ondersteunt ook invoer via Swype en werkt goed genoeg om te blijven gebruiken, tenzij je echt een uitgesproken voorkeur voor een alternatief toetsenbord hebt.


Software


Samsung staat erom bekend de nodige software toe te voegen aan Android-producten. Het bedrijf heeft daar jarenlang veel commentaar op gekregen en pakt het sinds kort anders aan door apps optioneel aan te bieden via de eigen applicatiewinkel. De kersverse eigenaar van de Galaxy Tab S krijgt echt voor honderden euro’s aan gratis extra’s tot de beschikking, maar mag lekker zelf bepalen waarvan ook echt gebruik zal worden gemaakt.

Op Samsung’s website kan je zien wat je allemaal voor extra zaken krijgt. Hoogtepunten zijn naar mijn mening bijvoorbeeld: 3 maanden Deezer Premium, 2 jaar 50GB opslag op Dropbox, 12 maanden Evernote Premium en Hancom Office. Ook krijg je 6 maanden gratis Netflix als je een kopie van je bon opstuurt naar Samsung.

Standaard staan er 50 apps op de Galaxy Tab S. Samsung voegt een aantal apps van zichzelf en derden toe, zoals: Businessweek+, Flipboard, Netflix, NYTimes, Remote PC, S Planner, S Voice, Samsung Apps, Samsung Go, SideSync 3, WatchOn en WebEx. Waarom deze apps niet stuk voor stuk enkel in de Samsung Apps-applicatiewinkel te vinden zijn is mij een raadsel, maar er is wel vooruitgang.