4min

Camera, geluid, scherm & accuduur

Camera


De camera in tablets wordt steeds belangrijker, omdat het normaler schijnt te worden om foto’s te nemen met je tablet. Dat moeten mensen zelf weten, maar daarom behandelen we de camera nog even kort.

De situaties waaraan wij de camera blootstellen zijn niet allemaal even makkelijk te behappen. Het menselijk oog presteert hier doorgaans prima, maar voor de camera’s is dat meestal wel anders. Op onderstaande foto’s is dat ook te zien.

De foto van de metalen objecten is op zich prima, maar had nog wat helderder mogen zijn. De foto van het schilderij is enigszins onscherp en ook wat korrelig. De foto van de carrousel is relatief goed, de bewegende onderdelen worden in sportmode vaak toch wat minder goed vastgelegd. Ook hier is de foto wel wat korrelig.

Het kan allemaal nog aanzienlijk beter, maar voor een tablet is dit best goed. Ik vind de Galaxy Tab S echter absoluut geen waardige vervanger voor een losse fotocamera. High-end smartphones scoren ook stukken beter.



De Galaxy Tab S beschikt overigens over een prima panoramafunctie waarvan het resultaat op bovenstaande afbeelding is te aanschouwen.

Geluid


Ondanks de aanwezigheid van twee speakers is het geluid uit de Galaxy Tab S in werkelijkheid niet zo indrukwekkend als op papier. Op het hoogste volume is het geluid nou niet bepaald bombastisch te noemen: ik heb smartphones in handen gehad die meer geluid produceerden.

De weergave van tonen is bovendien redelijk dof: er missen hoge tonen. Lage tonen zijn zoals gebruikelijk eveneens nauwelijks aanwezig. Samsung scoort in dit opzicht een voldoende, maar maakt weinig indruk.


Scherm


Het Super AMOLED-scherm is natuurlijk het hoogtepunt van de Galaxy Tab S. Dit type schermen gebruikt Samsung al sinds het eerste Galaxy S-toestel in deze reeks en volgens het Koreaanse bedrijf was dit één van de belangrijke redenen achter het grote succes van de productlijn. Het grote verschil met andere schermen is dat een AMOLED-paneel zelf licht geeft, andere schermtypen hebben een extra laag nodig om afgelezen te kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de kleuren op AMOLED-schermen sprekender zijn terwijl zwartwaarden juist extra donker worden weergegeven.

Dat zie je ook duidelijk bij de Galaxy Tab S, want de kleuren spatten van het scherm. Toch heeft Samsung getracht de kleuren niet te overdreven te maken, zoals we wel vaak zien bij de smartphones met AMOLED-schermen. Er zijn verschillende modi toegevoegd die automatisch worden ingeschakeld aan de hand van de getoonde content, dat werkt treffend. Samsung blaast ook hoog van de toren over de lage reflectie van het scherm, hier ben ik persoonlijk echter niet echt van onder de indruk: buiten is het scherm met lichtinval nog aardig lastig af te lezen. Ook is de beschermlaag vrij gevoelig voor vingerafdrukken, wat het aflezen ook niet bevordert. De kijkhoek van het scherm is dik in orde.

Met een resolutie van 2560 bij 1600 op een scherm van 10,5 inch kom je uit op een pixelratio van 288 pixels per inch, dat is netjes voor een tablet en bijvoorbeeld iets hoger dan bij een iPad 3, 4 of Air. Bij tablets met dit schermformaat zie je met een Full HD-resolutie nog wel wat oneffenheden, dat is bij de Galaxy Tab S niet het geval.

Accuduur


De Galaxy Tab S beschikt over een accucapaciteit van 7900 mAh. Met die accu belooft Samsung bijvoorbeeld dat je 9 uur aaneengesloten kunt surfen op het internet, of 12 uur video bekijken. Wij testen de accu door te berekenen wat het voor percentage kost om één uur video te bekijken via YouTube. Hierbij trekken we de instellingen van verbindingen en connectiviteit zoveel mogelijk gelijk.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


In deze test behaalt de Galaxy Tab S een score van minder dan tien procent, wat een mooie prestatie is. De beloofde afspeeltijd van 12 uur wordt daarmee niet behaald, maar veel scheelt het ook niet en je moet er ook bij bedenken dat bij Samsung’s test waarschijnlijk geen video gestreamd wordt.

Dit aardige resultaat is vermoedelijk het resultaat van de keuze voor de chipset en het AMOLED-scherm. Dat scherm heeft een dynamisch stroomverbruik omdat de verlichting vanuit de pixels zelf komt in plaats van een afzonderlijke laag erachter. Zoals in de grafiek te zien is, is de Galaxy Tab S niet het summum qua accuverbruik, maar met de meeste concurrenten wordt de vloer aangeveegd.