3min

Tags in dit artikel

, ,

Camera

Voor het camerawerk beschikt de One over een Exmor IMX214-sensor uit de stal van Sony. Deze camera schiet foto’s in 13 megapixels en video’s in Ultra HD. Dankzij de dubbele flitser moeten donkere scenes ook goed op de foto kunnen worden gezet. Op de voorkant zit een 5 megapixel-camera waarmee je prima selfies kunt schieten.


De Camera-app is door OnePlus zelf ontworpen. De iconen en dergelijke zijn naar mijn gevoel absoluut niet op de hoogst mogelijke resolutie, ze ogen wat onscherp. Een geinige eigenschap van de app is dat je snel een filter kunt toepassen door in de lengte over het scherm te vegen. Alle opties zitten in menu’s aan de rechterzijde van de display verwerkt. Met een simpele veeg in de breedte van het scherm open je de galerij met je gemaakte foto’s en video’s. De app is na een korte gewenningsperiode praktisch, een kleine rondleiding had echter geen kwaad gekund.

Foto’s


Als ik zo naar de geschoten foto’s kijk, kan ik alleen maar tevreden zijn. Tijdens het gebruik van de camera was ook op te merken dat de camera lekker snel focust en dus snel foto’s schiet. Het opslaan van de foto’s gebeurt netjes in de achtergrond zodat je direct weer verder kunt. Dat is bij de concurrentie helaas niet altijd het geval.

1: Geen belichting, zonder flitser, 2: Met flitser


3: Beweging, 4: Weinig contrast


5: Van dichtbij, 6: Iets verderaf


7: Van enige afstand, 8: Omgeving


9: Van grote afstand, 10: Zelfde afstand, ingezoomd

De algemene indruk van de camera in de OnePlus One is goed. Kleuren zijn doorgaans vastgelegd zoals ze ook in werkelijkheid zijn en over detail hoor je me ook niet klagen. De beweging in foto 3 is relatief goed vastgelegd al is het zeker niet haarscherp, in foto 5 doet de macrofunctie het ook prima.

Er zijn natuurlijk wel opzichten waarin het beter kan. Zo vind ik dat een aantal foto’s wat te donker uitvalt. In foto 1 wordt dat direct uitgelicht, veel high-end toestellen presteren hier beter. Ook de zichtbaarheid van het konijn in foto 4 laat wel wat te wensen over, de auto in foto 7 is wel zichtbaar, maar de achtergrond valt erg weg. Opvallend genoeg presteert de One dan weer wel redelijk goed in foto 9, waar veel andere smartphones juist op hun bek gaan.

Over het algemeen beschikt de OnePlus One over een prima camera die gerust je losse digitale camera kan vervangen. Net als bij vrijwel alle andere high-end smartphones geldt dan natuurlijk wel dat je flink aan kwaliteit inboet als je gaat inzoomen. Daarvoor blijft een digitale camera aan te raden.

Video’s


Bij het maken van video’s heb je de keuze uit vele resoluties, de belangrijkste daarbij zijn natuurlijk Full HD en Ultra HD. Opvallend genoeg wordt in beide gevallen een video met 30 beelden per seconde gemaakt. Kies je onder de HFR-optie voor 60 FPS, dan wordt je video ook in slowmotion opgeslagen: onhandig.


In beide gevallen is de video qua detail en kleuren netjes. Wel valt het duidelijk op dat de OnePlus One geen stabilisator aan boord heeft. Ik heb geen ziekte waardoor mijn handen erg trillen, maar dat is wel wat de One doet vermoeden. Er was op de dag van opname een zuchtje wind te trotseren en de OnePlus slaagt er niet in om dat uit de video te filteren ondanks de twee extra microfonen die aanwezig zijn om omgevingsgeluid weg te filteren.

De slowmotionvideo is wat betreft het opnemen van de beweging goed, maar de scherpte is ver te zoeken. Om met 120 FPS op te nemen moest ik terugschalen naar 720p, maar dit kan ook op deze resolutie echt wel stukken beter.