3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Met een schermgrootte van 4,8 inch is de Xperia M2 voor deze prijsklasse een forse jongen. De behuizing is weliswaar vrij dun, maar de randen rondom het scherm zorgen er toch voor dat ik het toestel persoonlijk niet goed kan aansturen met één hand. Tegenwoordig zijn de meeste smartphones van Sony voorzien van een waterdichte behuizing. Helaas is dat bij deze Xperia M2 niet het geval. Jammer, maar helaas. Als je een waterdicht toestel wilt hebben zijn er inmiddels voldoende alternatieven, zowel binnen als buiten Sony’s eigen assortiment.


Wat ook zonde is, is dat Sony de Xperia M2 niet wist te voorzien van de meest recente versie van Google’s mobiele besturingssysteem, terwijl Android 4.4 KitKat op dit moment toch al driekwart jaar op de markt is. Sony is doorgaans één van de snelste fabrikanten bij het uitbrengen van updates naar nieuwe Android-versies, maar bij de Xperia M2 is dat absoluut niet het geval. De update zou volgens Sony’s officiële blog wel elk moment beschikbaar gesteld kunnen worden, waarmee dat probleem ook opgelost is.

Gelukkig is de Xperia M2 wel prima in staat om Android vlot te draaien, wat toch de verdienste is van de Snapdragon 400-chipset waarvoor Sony kiest. Met die hardware is dit gedeelte doorgaans wel in orde.


Interface: Xperia UI


De interface van de Xperia M2 zal tezamen met de update naar Android 4.4 KitKat waarschijnlijk ook wel een opknapbeurt krijgen. Ik verwacht dat het uiterlijk van het besturingssysteem dan gelijkgetrokken wordt met dat van een toestel zoals de Xperia Z2. Voor een uitgebreide indruk van die Android-variant verwijs ik je dan ook graag door naar het bewuste onderdeel van die recensie.

De huidige interface oogt een beetje gedateerd als je het vergelijkt met wat er komen gaat. Sony heeft bij de update naar KitKat moeite gedaan om de interface platter te maken, om aan te sluiten bij deze algemene trend. Bij de huidige Android-versie op de Xperia M2 is nog sprake van een wat minder doordachte interface. Omdat de update elk moment uit kan komen maak ik hier echter niet veel woorden aan vuil. Als je het toestel naar aanleiding van dit artikel koopt is de kans groot dat er al direct een update voor je klaarstaat of al is geïnstalleerd, waardoor de interface naar een hoger plan wordt getild.


Software


Sony heeft er de laatste tijd meer en meer een handje van om toestellen goed vol te stouwen met extra software waarvan het nut niet altijd even groot is. Dat geldt ook voor de Xperia M2, vanuit de doos al voorzien van maar liefst 52 apps, terwijl de kale Nexus-telefoons er standaard maar 33 bevatten. Sony begint Samsung-achtige proporties te benaderen wat dit betreft. Sterker nog, Samsung probeert wat dit betreft juist flink af te kicken door gebruikers gedeeltelijk de keuze te geven welke apps ze wel en niet op hun toestel willen.

Natuurlijk, ik kan me voorstellen dat je een app als McAfee Security, Navigon by Garmin, OfficeSuite en TrackID nog best zal gebruiken, maar andere apps zoals Facebook, NeoReader, Pixlr Express, Socialife en Voice Dialer zijn dan weer minder nuttig en/of gratis te verkrijgen in Google Play. Laat die keuze lekker aan de gebruiker.