4min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera, geluid, scherm & accuduur



Camera


Sony koos voor de achterzijde van de smartphone voor een 8 megapixel-camera, voorzien van een flitser. Onderstaand zie je enkele foto’s die met deze camera zijn genomen. Naar mijn mening zijn de foto’s niet zo indrukwekkend, maar wel hetgeen je ongeveer kunt verwachten van een smartphone rond deze prijs. Dit is zo’n onderdeel waarbij een duur toestel nog echt een duidelijke meerwaarde heeft.

Je ziet bijvoorbeeld bij alle foto’s veel korrelvorming, wat betekent dat de pixels op de sensor te klein zijn en zodoende te weinig licht opvangen. Dat de foto’s van het schilderij en de carrousel erg donker zijn is daar dan ook een resultaat van.



Ik wil nog even wat aandacht wijden aan de camera op de voorkant, die foto’s neemt in een erbarmelijke resolutie van 0,3 megapixel. Dit vind ik echt Sony-onwaardig, zeker in een tijd dat deze camera steeds meer van belang is. Daarnaast is Sony zelf nog eens producent van cameramodules ook, het bedrijf zou in dit opzicht toch echt wel wat beters in huis mogen hebben.

Afgezien van de Sony Xperia SP -die dezelfde resolutie ondersteunt- en de Lumia 635 -die geen camera op de voorkant heeft- bieden alle alternatieven een hogere resolutie. Vooral de Huawei Ascend G6 4G valt met zijn 5 megapixel erg op. Natuurlijk, ik druk lezers vaak op het hart dat het aantal megapixels absoluut niet alles over de kwaliteit van een foto zegt, maar het is ook weer niet zo dat het totaal niets zegt.


Geluid


De brede speakergril op de onderzijde van het toestel wekt de indruk dat er ook over de gehele breedte geluid wordt geproduceerd, maar helaas is dat niet zo. De speaker zit rechts van het midden, merk ik als ik het geluid probeer te blokkeren met mijn vinger.

Dat is op zich nog niet zo erg, als het geluid uit die ene speaker dan maar goed is. Voor een telefoon van deze prijs is het geluid niet slecht, maar hoge ogen gooit Sony ook zeker niet. Met de schuif vol open wordt het geluid vrij schel, en echt indrukwekkend is het volume dan nog steeds niet te noemen.


Scherm


Het scherm heeft een grootte van 4,8 inch en toont een qHD-resolutie, ofwel 540 bij 960 pixels. Daarmee kom je uit op een pixelratio van 229 pixels per inch. In deze prijsklasse zijn een aantal toestellen met een vergelijkbare pixelratio, maar de Motorola Moto G en Sony Xperia SP stijgen daar met respectievelijk 326 en 319 pixels ver bovenuit. Ik vind de schermresolutie van de Xperia M2 eigenlijk te laag, zeker als je als bedrijf dat ook televisies maakt hoog van de toren blaast. Het formaat is indrukwekkend, het detail helaas niet.

Ook merk ik dat de helderheid van het scherm naar mijn smaak veel te laag is als de automatische regulering ingeschakeld is. De Xperia M2 zou dan zelf moeten besluiten hoe hoog de helderheid wordt ingesteld, maar in mijn optiek is de balans niet goed ingesteld. Het kan ook aan dit specifieke model liggen, natuurlijk.

De kijkhoek van het scherm is in orde, de kleuren hadden wel wat feller mogen zijn. Sony weigert zoals gewoonlijk om Gorilla Glass te gebruiken, wat resulteert in veel beter zichtbare vingerafdrukken. Dat valt vooral op als er wat licht op het scherm valt.

Accuduur


Met een accucapaciteit van 2300 mAh heeft de Xperia M2 best een grote accu aan boord. Maar het gaat er ook om wat ermee gedaan wordt. Wij testen de accu door smartphones urenlang een specifieke video te streamen vanaf YouTube en vervolgens uit te rekenen hoeveel dat per uur van de accu eist. Daarbij trekken we zaken die van invloed kunnen zijn op de accuduur -zoals schermhelderheid en draadloze connecties- zoveel mogelijk gelijk.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Uit onze test blijkt de Xperia M2 een accucapaciteit van ongeveer 10 procent te vereisen om een uur lang een video te streamen via YouTube. Vergeleken met concurrerende modellen is dat netjes, vrijwel alle vergelijkbare toestellen komen er beduidend minder goed van af.

In dagelijks gebruik merk ik ook dat de Xperia M2 vrij lang meegaat. Zeker als je Sony’s Stamina-mode inschakelt zal je er best in kunnen slagen om twee dagen op één acculading te volbrengen.