2min

Tags in dit artikel

De Solemate Max

De Solemate Max oogt grotendeels simpelweg als een veel grotere Solemate, de Solemate mini wijkt iets meer af van de ontwerptaal die het Deense Jabra hanteert. De onderkant is al kort besproken op de vorige pagina, het is handig dat Jabra ook een jack-kabel meelevert en ervoor heeft gezorgd dat die altijd bij de hand is, in de onderkant dus.

Als je de Solemate Max vanaf een afstandje bekijkt, valt op dat de speaker een kleine hoek maakt. Jabra heeft hiertoe gekozen om het geluid beter te kunnen verspreiden. De ene speaker stuurt het geluid hoger dan de andere.



Op de bovenkant vind je een aantal knoppen; in een cirkel zitten knoppen voor de muziekweergave verwerkt, je kan een volgend of vorig nummer kiezen, pauzeren en het volume wijzigen. Door de volumeknoppen samen even ingedrukt te houden kun je het geluid ook dempen, al bereik je in principe hetzelfde door op de pauzeknop te drukken. Vlak boven de cirkel zit nog een knop, daarmee kan je de accustatus opvragen. Indien van toepassing kan je ook een telefoongesprek aannemen en beëindigen, want je kan de Solemate Max ook gebruiken om gesprekken te voeren via je telefoon.

Op de voorkant zit enkel een dubbele speakergril met daaronder twee woofers en twee tweeters. Aan de achterkant zit een speciaal ontworpen bass-speaker. Over de geluidskwaliteit verderop in dit artikel meer. Je vindt op de achterkant ook een aansluiting voor de acculader, want de Solemate Max is draagbaar.


Ten behoeve van die draagbaarheid bevat de Solemate Max tevens een handvat aan de ene zijkant, zodat je hem makkelijk mee kan nemen. Dit handvat voelt aardig stevig aan en gezien het relatief hoge gewicht van de Solemate Max is het ook wel fijn dat het om een flexibel materiaal gaat zodat het niet in je hand snijdt.

Op de andere zijkant vind je een NFC-zone om een apparaat met de Solemate Max te koppelen. Ook zitten hier indicatoren voor de Bluetooth- en accustatus. Met een schuifknop kan je de Bluetooth-zichtbaarheid inschakelen voor het koppelen, in het geval je apparaat geen NFC ondersteunt. Ook kan je met deze schakelaar de speaker aan en uit zetten.


De zijkant bevat ook een jack-aansluiting om gebruik te maken van de bijgevoegde kabel, plus een micro USB-aansluiting waarmee je bijvoorbeeld een laptop op de speaker kunt aansluiten. Aangezien de Solemate Max het hoogstwaarschijnlijk langer uithoudt dan je smartphone bij het afspelen van muziek, is er de mogelijkheid om de accu van je apparaat op te laden via de speaker. Dat kan via de volledige USB-poort in de zijkant.