3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


De Idol Alpha ligt lekker in de hand en is ook aardig goed te bedienen als je maar één hand vrij hebt. De Android-knoppen onder het scherm zijn dan wel wat lastig te bereiken, des te meer reden voor Alcatel om die gewoon in het scherm te integreren.

De doorzichtige vlakken zijn al even aan bod gekomen. Het onderste vlak licht op wanneer het wat donkerder is en toont de Android-knoppen. De leds in het vlak aan de bovenkant beginnen te branden wanneer een notificatie is ontvangen. Het is een leuk detail, maar echt veel voordeel heb ik niet opgemerkt. Komt bij dat de verlichting ook ’s nachts actief kan worden en je dus uit je slaap kan halen.

Bij de aankondiging van de Idol Alpha was het toestel voorzien van Android 4.2 Jelly Bean, dat was destijds nog acceptabel. In de tussentijd is er echter niets veranderd, want er is nog geen update beschikbaar naar een nieuwere versie. Het is hard, maar als je dit soort aspecten belangrijk vindt, kan je merken als Alcatel beter links laten liggen. Een update naar KitKat is beloofd, maar een jaar na aankondiging is er nog niets van terecht gekomen.


Interface


Opmerkelijk genoeg is Android relatief weinig aangepast door Alcatel. Hier en daar is sprake van een ander kleurtje of icoon, maar in de basis is het verschil in de interface met een Nexus-toestel niet zo groot. Dat is niet te zeggen van de snelheid waarop Android draait, de Idol Alpha voelt betrekkelijk traag aan. Dat hoeft niet per se door aanpassingen in de interface te komen, het kan ook gewoon door de gebruikte hardware worden veroorzaakt.

Verschillen zijn er natuurlijk wel, als je het toestel uit de slaapstand haalt kan je een slotje naar beneden vegen om de Idol Alpha te ontgrendelen. Veeg je echter naar links, boven of rechts dan start je respectievelijk de Telefoon-, Berichten- en Camera-app. Het slotje zweeft op basis van de bewegingssensor in het toestel op een irritante manier rond op het scherm.


Software


Alcatel heeft de Idol Alpha flink volgepropt met extra applicaties, 73 in totaal. Een Nexus-toestel heeft er 40 minder, Alcatel heeft zich dus duidelijk niet ingehouden en daar wordt niemand vrolijk van. Er zitten wel nuttige zaken bij die je vast wel zal gebruiken, maar het grootste deel is gewoon gratis meuk die je ook gewoon zelf uit Google Play Store kunt halen. Dat levert Alcatel ongetwijfeld een extra zakcentje op, maar de gebruiker zit met de rotzooi.

Overigens zijn veel toegevoegde apps gelukkig wel te verwijderen, dat dan weer wel. Na verwijdering heb je 220MB extra opslagruimte die je voor nuttige dingen kunt gebruiken. Broodnodig, want de opslagruimte van de Idol Alpha is niet uit te breiden.

Ik zou liever zien dat Alcatel de apps optioneel maakt en dus suggesties doet bij de ingebruikname van het toestel. Bij de eerste start wordt wel gevraagd of je gebruik wilt maken van SwiftKey of gewoon het gebruikelijke Android-toetsenbord.