2min

Conclusie

Samsung heeft een waardige opvolger van de Galaxy Note 3 ontwikkeld, de Samsung Galaxy Note 4 zit boordevol innovaties, zowel hardwarematig als softwarematig. Met een scherm van 5,7 inch is de Galaxy Note 4 nog steeds een phablet maar overdrijft het bedrijf niet qua schermformaat, er zijn inmiddels ook fabrikanten die het proberen met schermen van 6 en zelfs 7 inch. Dat is toch wel erg groot.

Samsung heeft op hardwaregebied gekozen voor de allernieuwste chipset, een scherm met een hoge resolutie van 2560 x 1440 pixels, een vingerafdruk- en hartslagsensor en eindelijk ook een behuizing met een metalen rand. Dat in combinatie met Gorilla Glass 3 zorgt ongetwijfeld voor een goede bouwkwaliteit.

Softwarematig scoort Samsung denk ik echt punten door het weglaten van alle bloatware, Samsung installeert nog maar weinig apps voor maar verwijst in plaats daarvan door naar de eigen applicatiewinkel, Galaxy Apps. Ook heeft het bedrijf de multiwindow en multitask mogelijkheden nieuw leven in geblazen door deze functies nog gebruiksvriendelijker en vooral makkelijker te maken. In mijn optiek hebben deze functies nu een grotere kans van slagen.

Ik denk ook dat al deze innovaties ervoor zorgen dat Samsung marktleider is op het gebied van phablets. Veel andere fabrikanten hebben ook phablets gemaakt maar Samsung weet de concurrentie met de verkoopaantallen ver voor te blijven, ondanks de toch wel forse prijs die moet worden betaald voor een nieuwe Galaxy Note. De Galaxy Note 4 heeft een adviesprijs van 799 euro. Eerlijk is eerlijk dat is een forse prijs en waarschijnlijk alleen interessant in combinatie met een abonnement. Voor de echte Galaxy Note-fans zal dit waarschijnlijk geen issue zijn.

Samsung heeft naast wit en zwart dit jaar ook gekozen om de Note 4 in het roze en goud te produceren. Of deze kleuren een succes gaan worden zal de tijd gaan leren.

In elk geval krijgt Samsung concurrentie van een nieuwe partij op de phablet-markt. Apple gaat met de iPhone 6 Plus ook een poging doen, het is even afwachten hoe dat gaat uitpakken en of Apple zich voldoende weet te onderscheiden met een phablet.

Table of contents