4min

Camera, geluid, scherm & accuduur

Camera


De camera van de originele Moto G was redelijk, maar zeker wel vatbaar voor verbetering. Motorola heeft voor de Moto G (2014) gekozen voor een 8 megapixel-sensor, maar daarmee is niet direct gezegd dat de foto’s ook beter zijn.

1: macro, 2: beperkte belichting, 3: beweging

Voor onze cameratests maken we altijd een aantal foto’s van hetzelfde onderwerp en wordt het beste resultaat eruit gekozen. Wat mij opviel tijdens het maken en bekijken van de foto’s, is dat de kwaliteit van de foto’s van hetzelfde onderwerp erg kon variëren. Motorola heeft in mijn optiek de algoritmes dus niet goed genoeg afgesteld.

De gekozen foto’s vallen me op zich niet tegen. Foto 1 is helder en scherp en geeft de kleuren -in dit geval- goed weer, maar er was ook een veel minder goed resultaat bij. Foto 2 daarentegen had scherper mogen zijn en hier is ook duidelijk sprake van ruis. Bij foto 3 is eveneens sprake van de nodige ruis, deze foto is ook niet bepaald helder. De beweging wordt ook niet scherp vastgelegd maar dat is niet uitzonderlijk in deze prijsklasse.

Geluid


Motorola blies nogal hoog van de toren over de speakers van de Moto G (2014), aangezien het er nu twee zijn. Dat enthousiasme was ook wel redelijk terecht, maar het geluid is nou ook weer niet uitzonderlijk goed. Met het volume helemaal open is de geluidsproductie in orde, maar zeker niet indrukwekkend.

Over de geluidskwaliteit kan je eigenlijk hetzelfde zeggen: in orde, maar niet indrukwekkend. De Moto G (2014) laat het opvallend genoeg vooral bij de hoge tonen liggen, die zijn niet gedetailleerd genoeg waardoor het geluid niet helder klinkt. De lage tonen zijn juist beter aanwezig, maar ook in dit opzicht kan het wel beter.


Scherm


Het scherm van de Moto G (2014) behoudt de resolutie van zijn voorganger, maar groeit wel een halve inch. Dat zorgt ervoor dat de pixeldichtheid omlaag gaat en dat is natuurlijk geen vooruitgang. Het zorgt er namelijk voor dat tekst minder goed leesbaar wordt en details wegvallen bij foto’s.

Het is overigens absoluut niet zo dat het scherm niet om aan te zien is, maar de lagere pixeldichtheid steekt wel een beetje. Ik vond de schermgrootte al minder handzaam en daarnaast lever je ook nog eens detail in. Toch doet de Moto G (2014) qua beeldkwaliteit alleen onder voor zijn voorganger, de andere toestellen hebben een véél lagere pixeldichtheid zoals je in onderstaande tabel ziet.

Model Resolutie Schermgrootte Pixels per inch
Motorola Moto G 720 x 1280 4,5 inch 326
Motorola Moto G (2014) 720 x 1280 5 inch 294
Huawei Ascend G6 540 x 960 4,5 inch 245
HTC Desire 610 540 x 960 4,7 inch 234
LG G2 mini 540 x 960 4,7 inch 234
Sony Xperia M2 540 x 960 4,8 inch 229
Nokia Lumia 630 480 x 854 4,5 inch 218

De laag Gorilla Glass 3 lijkt bovendien ook niet behandeld tegen vingerafdrukken, die blijven er namelijk eenvoudig op staan en dat maakt de Moto G (2014) niet beter af te lezen. Tevens reflecteert het scherm vrij veel licht, waardoor de smartphone in de buitenlucht wat lastig te gebruiken is.

Accuduur


Om de accu te testen voeren we voor elke review een test uit waarbij een bepaalde YouTube-video via WiFi wordt gestreamd. De verlichting van het scherm wordt gelijkgesteld aan een vaste waarde en overige instellingen voor zaken als bluetooth, GPS en WiFi worden zoveel mogelijk gelijkgetrokken zodat daar niet voor variaties gezorgd kan worden.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De nadelen van het grote scherm houden niet op bij handzaamheid, detail en afleesbaarheid. Het is natuurlijk logisch dat een groter scherm in principe meer stroom verbruikt, tenzij adequate maatregels zijn getroffen. Helaas is dat bij de Moto G (2014) niet het geval. Een verbruik van meer dan 17 procent levert Motorola een plaats onderaan de grafiek en onder alle concurrentie op.

Je kan met een volgeladen Moto G (2014) de dag normaal gezien best doorkomen, maar een extra dag kan je vergeten. Motorola biedt wel een optie aan waarbij energie wordt bespaard door communicatie via het datanetwerk en WiFi zoveel mogelijk te beperken. Dat gebeurt echter enkel wanneer de accu al bijna leeg is en dit levert dus geen wereld van verschil op.