2min

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Ik ben niet zo van de grotere schermen zijn beter-beweging. Ik zie absoluut de voordelen van een groter scherm, maar ik ben persoonlijk meer gesteld op smartphones die met één hand goed te bedienen zijn. De Lumia 530 is met een scherm van 4 inch natuurlijk zo’n handzaam toestel.

Het scherm had ondanks de vrij forse randen nog wel een stukje groter mogen zijn en dan was de Lumia 530 nog steeds goed te besturen met één hand. Dat komt doordat de behuizing goed naar de hand gevormd is. De Lumia 530 heeft een even groot scherm als de iPhone 5S van Apple, maar ondanks de bredere en dikkere behuizing is het scherm van Microsoft’s smartphone in mijn ervaring net wat beter te bedienen met één hand.

Iets dat je als gebruiker eventueel nog zou kunnen missen is de afwezigheid van ondersteuning voor 4G. Is dat per se een vereiste dan kan je beter kijken naar de Nokia Lumia 635, die dit soort snelle netwerken wel ondersteunt. De opslagruimte van 4GB is eveneens erg beperkt, want als je het toestel uit de doos haalt is er nog slechts 1,15GB van over. Gelukkig heeft de Lumia 530 ondersteuning voor een microSD-kaartje, ik kan je absoluut aanraden om daar gebruik van de maken.


Zoals je mag verwachten is de Lumia 530 voorzien van de nieuwste versie van Windows Phone. Het toestel weet het besturingssysteem voldoende vloeiend te draaien. Natuurlijk is dit geen snelheidsmonster zoals een Lumia 930 of Lumia 1520, maar Microsoft heeft ervoor gezorgd dat dat met dit besturingssysteem ook niet nodig is.

Software


Dat de Lumia 530 niet zoveel eigen opslagruimte overhoudt is niet zo’n wonder als je kijkt naar hetgeen er standaard al op staat. Naast de gebruikelijke applicaties van Windows Phone is de Lumia 530 bijvoorbeeld al uitgerust met Facebook, Lumia Help+Tips, MixRadio, Nokia Camera, Office, OneDrive, OneNote en Skype. Van die toegevoegde apps is een groot deel desgewenst wel te verwijderen, maar de Office-, OneDrive- en OneNote-apps zijn in de software gebakken.

Persoonlijk vind ik het grootste deel van de toegevoegde apps ook een duidelijke meerwaarde hebben, hetgeen waarover je zou kunnen twijfelen is bovendien gewoon te verwijderen. Echt een bezwaar tegen deze toevoeging is er dus niet, maar het zou netter zijn als gebruikers zelf mogen aangeven wat ze wel en niet op hun nieuwe toestel wensen te hebben.