4min

Camera, geluid, scherm & accuduur

Camera


Smartphones van Nokia staan doorgaans bekend om hun goede camera’s. Nu is het bij een toestel van 100 euro natuurlijk wel de vraag in hoeverre het haalbaar is om aan die verwachting te voldoen. Het antwoord lijkt eigenlijk al gegeven bij het bekijken van de camera, er is namelijk geen flitser aanwezig. De camera is dus geen belangrijks aspect geweest bij de ontwikkeling van de Lumia 530, of de sensor moet juist extreem goed om kunnen gaan met weinig licht. Dat laatste acht ik echter onwaarschijnlijk gezien de prijs.

De camerasensor biedt ruimte aan 5 megapixel op een grootte van een kwart inch. Dat is op zich nog niet eens zo slecht, want de individuele pixels zijn zelfs net iets groter dan in de sensor van de Lumia 930. De pixels in de sensors van de Lumia 530 en Lumia 930 meten respectievelijk 1,23 en 1,15 micron. Hoe groter de individuele pixel, hoe meer licht ze op kunnen vangen, wat weer resulteert in minder ruis.

Andere aspecten als de kwaliteit van de lenzen spelen echter ook een rol in hoe goed de uiteindelijke foto is. Dat is dan ook het aspect waarin de Lumia 530 rijkelijk tekortschiet. Er is bijvoorbeeld niet voorzien in een lens voor dichtbij, waardoor de macrofoto in het onderstaande rijtje een dramatisch resultaat geeft. Pas vanaf een centimeter of 20 wordt het beeld scherp genoeg om een redelijke foto te nemen.


Ook de andere foto’s zijn nou niet echt om over naar huis te schrijven. Er is geen sportmode aanwezig, maar de Lumia 530 past de opname wel duidelijk aan bij de carrousel aangezien het beeld veel donkerder is, waardoor ook veel ruis ontstaat. De beweging is niet scherp vastgelegd, maar dat is niet verrassend.

Het schilderij staat scherp op de plaat, maar ook in dit geval is er sprake van ruis en zelfs wat overbelichting aan de rechterzijde. De ruis ontstaat in beide gevallen waarschijnlijk niet direct door de grootte van de pixels, maar door algoritmes die Microsoft op de foto loslaat om het beeld te verbeteren. Ga je een foto helderder maken, dan komt ruis sneller bloot te liggen.

Geluid


De speaker van de Lumia 530 zit op de achterkant van het toestel: een gewaagde plek. Als je de Lumia 530 neerlegt is er normaliter geen probleem, maar de speaker kan vrij eenvoudig geblokkeerd worden en dan valt vrijwel al het geluid weg.

Voor een smartphone van 100 euro is de speaker echter vrij capabel. Het geluid kan erg hard en is dan nog best aan te horen. Echt goed is het niet, maar nogmaals: met dit prijspunt mag je niet klagen.


Scherm


Nokia heeft opnieuw gekozen voor een scherm van 4 inch, er worden 400 bij 854 pixels op weergegeven. Daarmee kom je op een pixeldichtheid van 245 pixels per inch. Dat is relatief hoog in deze prijsklasse, zoals je in onderstaande tabel kunt zien. Alleen de Motorola Moto E doet het beter in dit opzicht.

Model Resolutie Schermgrootte Pixels per inch
Motorola Moto E 540 x 960 4,3 inch 256
Nokia Lumia 530 400 x 854 4 inch 245
LG Optimus L5 II 480 x 800 4 inch 233
Nokia Lumia 520 480 x 800 4 inch 233
Sony Xperia E1 480 x 800 4 inch 233
Alcatel One Touch Pop C5 4,5 inch 480 x 854 218
Nokia Lumia 630 480 x 854 4,5 inch 218
Huawei Ascend Y530 480 x 854 4,5 inch 218

In andere opzichten vind ik het scherm van de Lumia 530 niet zo sterk. Vingerafdrukken blijven duidelijk zichtbaar en het scherm reflecteert vrij veel licht. Ook heeft de display last van lag, als je bijvoorbeeld op het hoofdscherm naar boven of beneden veegt zie je dat alle elementen een verticale staart krijgen, zolang ze bewegen.

Dat is allemaal nog niet zo bijzonder, het is de kijkhoek waar ik echt niet over te spreken ben. Heb je de Lumia 530 recht voor je gezicht dan is het allemaal wel oké, maar kijk je met een kleine hoek op de display dan ontstaat er al een soort holografisch effect waarbij kleuren heel anders worden weergegeven.

Gezien de prijs kan ik Microsoft dit alles wel vergeven, maar er is wel duidelijk ruimte voor verbetering.

Accuduur


Om de accuduur van smartphones te testen laten we de toestellen urenlang een YouTube-video streamen en stellen we zaken als schermverlichting en draadloze connecties zoveel mogelijk gelijk om een eerlijke vergelijking te kunnen maken. Uiteindelijk berekenen we hoeveel accupercentage wordt verbruikt voor een uur videostreaming.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Helaas blijkt de Nokia Lumia 530 op dit gebied geen wonderen te kunnen verrichten. De smartphone heeft in een uur tijd zo’n 17 procent van de accucapaciteit nodig om de bewuste video te kunnen tonen. Op die manier is de accu na een krappe zes uur aan het einde van zijn latijn. De Lumia 530 scoort daarmee in vergelijking met de concurrentie niet goed, maar ook niet uitgesproken slecht. De balans slaat echter toch wat negatief uit in mijn optiek.

Als je de Lumia 530 echter minder intensief gebruikt, haal je het einde van de dag zonder enig probleem. Een tweede dag kreeg ik echter niet uit het toestel geperst.