3min

Tags in dit artikel

, ,

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


De speaker van de iPhone 6 Plus zit aan de onderkant van het toestel. Doorgaans is dat een goede plek omdat deze niet geblokkeerd wordt als je het toestel op een tafel of andere vlakke ondergrond legt. Het is echter niet onmogelijk dat je de speaker met je handpalm blokkeert als je de telefoon in landschapsmode houdt. Een speaker op de voorkant is daarom nog beter.

Op pagina 2 maak ik melding van de ogenschijnlijk grotere speaker van de iPhone 6 Plus, maar aan de hand van een geluidsmeter blijken beide toestellen toch ongeveer evenveel geluid te produceren. Het geluid is helder en schiet niet in een bepaalde toonhoogte tekort. Lage tonen mogen zoals gewoonlijk altijd nog beter, maar de iPhone 6-toestellen presteren in dit opzicht veel beter dan gemiddeld.

De EarPod-headset is qua pasvorm een hybride tussen in-ears en earbuds. Hoewel ze aardig goed blijven zitten en ook goed klinken, heb ik persoonlijk toch liever in-ears.


Scherm


De iPhone 6 Plus beschikt over een Full HD-scherm en toont dus 1080 bij 1920 pixels. Met een schermformaat van 5,5 inch kom je dan uit op een pixeldichtheid van 401 pixels per inch. Dat is ver boven de Retina-grens van Apple, maar er zijn smartphones met een scherpere display op de markt. De LG G3 (review) toont bijvoorbeeld 1440 bij 2560 pixels op dezelfde schermgrootte en komt daarmee uit op 534 pixels per inch.

In mijn optiek is het voordeel van zoveel pixels qua scherpte echter miniem. Ik heb een set foto’s met een hoge resolutie op de iPhone 6 Plus en G3 geplaatst om ze te vergelijken en het verschil in detail is echt miniem. Je moet flinke moeite doen om verschillende ontdekken. Daarom concludeer ik dat de hogere resolutie van de G3 op papier natuurlijk leuk en knap is, maar daar blijft het dan ook bij. Het kan in de praktijk geen reden zijn om het ene toestel boven het andere te verkiezen.

In de aanloop naar de lancering van de iPhone 6 werd veelvuldig gespeculeerd over de protectie van het scherm, gemaakt van het veel sterkere saffierglas. Uiteindelijk blijkt dat niet het geval, Apple heeft Gorilla Glass of een vergelijkbaar product gebruikt. Over andere aspecten van het scherm van de iPhone 6 Plus kan niet geklaagd worden. De kleurevenaring is erg goed en met tegenlicht blijft het scherm ook goed zichtbaar. Dankzij een speciale behandeling blijven vingerafdrukken minder makkelijk op het paneel staan, al is het absoluut niet zo dat ze geheel afwezig blijven.


Accuduur


De accu van smartphones testen we door de apparaten urenlang een bepaalde video van YouTube te laten streamen en dan berekenen hoeveel accucapaciteit die activiteit per uur kost. Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te houden sluiten we apps in de achtergrond, zetten we de schermverlichting aan de hand van een meter gelijk en stellen we draadloze verbindingen op dezelfde manier in.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De iPhone 6 Plus weet zich extreem goed staande te houden in deze test. Met een verbruik van iets meer dan 7 procent is dit een aanzienlijke verbetering van het record dat de Huawei Ascend Mate een jaar geleden vestigde. Het verschil met toestellen als de LG G3 en Samsung Galaxy Note 3 is zelfs heel groot. Aan de hand van dit resultaat zou je zo’n veertien uur op één lading video’s moeten kunnen streamen.

Bij normaal gebruik is het absoluut mogelijk om het twee dagen op één lading vol te houden, misschien zelfs meer. Een voordeel dat veel concurrerende toestellen hebben is dat ze over een extreme energiebesparingsmode beschikken, waarbij je op een lading van 10 procent nog een dag vooruit kunt met een zeer beperkt aantal functies. Helaas laat Apple het in dit opzicht afweten, maar wel is het zo dat de iPhone 6 Plus deze functie veel minder hard nodig heeft dan de reguliere iPhone 6.