2min

Tags in dit artikel

, ,

Prestaties (systeem)

Apple houdt het met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus op papier vrij eenvoudig qua interne hardware. De Apple A8-chipset bevat bijvoorbeeld een dualcore-processor, waar veel andere phablets over vier, zes of zelfs acht rekenkernen beschikken. Het werkgeheugen van 1GB komt op papier ook vrij beperkt uit.

Bij de iPhone 6 was echter al te zien dat dit papierwerk in de praktijk nog niet alles zegt, omdat iOS speciaal voor deze hardware geoptimaliseerd wordt. Apple houdt alles in eigen hand en kan rekening houden met de eigen voornemens.

Helaas zijn er maar weinig benchmarks die het aandurven om een directe vergelijking te maken qua prestaties tussen apparaten met Android, iOS en Windows Phone. Er bestaat bijvoorbeeld sinds kort wel een versie van AnTuTu Benchmark, maar de scores van de iPhones zijn daarbij zoveel hoger, dat wij niet het idee hebben dat een directe vergelijking aan de orde mag zijn.

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore


Alleen met Geekbench 3 is een directe vergelijking mogelijk. Daarin zien we dat de dualcore-processor van de iPhone 6 Plus een fractie minder goed scoort dan die van de iPhone 6. Dat is te verklaren aan de hand van de extra resources die de hogere schermresolutie vragen. In vergelijking met de concurrentie kan de iPhone 6 Plus goed mee, maar nieuwe records worden niet gevestigd.