3min

Tags in dit artikel

, ,

Inhoud, design & onderdelen

Inhoud


In het doosje van de Galaxy Alpha vind je de gebruikelijke zaken voor een toestel in deze prijsklasse. Samsung levert een bundeltje met handleidingen, in-ear headset, een micro USB-kabel en een acculader met USB-aansluiting.

De acculader levert een stroomsterkte van 1,55 ampère, dat is wat minder dan Samsung normaal bij smartphones meelevert. Voor de headset zijn in totaal drie setjes met opzetstukjes meegeleverd. Samsung levert de accu van de Galaxy Alpha los mee, deze mag je dus zelf in de telefoon plaatsen.


Design


Het ontwerp van de Galaxy Alpha is het meest belangrijke aan dit toestel, dat staat buiten kijf. Deze smartphone is hoogstwaarschijnlijk de voorloper van een ontwerpfilosofie die Samsung de komende jaren verder zal verfijnen en naar de hand zetten.

Met die gedachte in het achterhoofd is het misschien niet zo verwonderlijk dat de Galaxy Alpha wel duidelijk anders is dan andere Galaxy-smartphones, maar qua ontwerp juist weer tegen de iPhone 5 en iPhone 5S aanschurkt. De metalen rand aan de zijkant is afgeschuind, exact zoals bij Apple’s smartphones het geval is. Aan de zijkanten heeft Samsung nog wel een fractie van de randen gehaald, waardoor er gelukkig nog wel wat onderscheid wordt gemaakt.


Zowel aan de boven- als onderkant van het toestel vind je twee strepen, daar zitten antennes. De strepen hebben een andere kleur dan de behuizing, waardoor ze nogal opvallen. De kleurkeuze vind ik ongelukkig en afbreuk doen aan het ontwerp.

De achterkant is gemaakt van het gebruikelijke plastic, in dit geval met een putjespatroon. Hoogwaardig is het materiaal allerminst, maar omdat het stroef is geeft het wel wat extra grip in de hand. De camera steekt een aanzienlijk eind uit de behuizing, wat nooit een voordeel is. Daarover op de volgende pagina meer.

Onderdelen


Op de voorkant van de Galaxy Alpha vind je boven het scherm een speaker met rechts ervan sensoren voor omgevingslicht en nabijheid, nog wat verder naar rechts zit een camera voor videogesprekken en selfies. Midden onder het scherm zit een drukknop, geflankeerd door twee aanraakgevoelige knoppen. Samsung is vrijwel de enige Android-fabrikant die nog knoppen onder het scherm plaatst, in plaats van erin. De drukknop dubbelt als vingerafdrukscanner, tegenwoordig is er zodoende wel een reden voor deze keuze.


Op de achterzijde zit de cameralens. Links van de camera zit een flitser, een hartslagmeter en een hulplichtje. Verder heeft Samsung ook het eigen logo op de achterzijde geplaatst.

Bovenop de Galaxy Alpha heeft Samsung een aansluiting voor headsets geplaatst, alsook een secundaire microfoon. Centraal op de onderkant zit een micro USB-poort, links en rechts daarvan zitten de primaire microfoon en een serie inkepingen voor een speaker. Op de linker zijkant heeft Samsung volumeknoppen geplaatst, op de rechterzijkant vind je enkel de aan/uitknop.




De Galaxy Alpha kan geopend worden. Als je nagels hebt is dat redelijk eenvoudig te doen middels een inkeping linksboven op de achterzijde. Eenmaal geopend kan je de Galaxy Alpha voorzien van een accu en nanosimkaart, er is geen ruimte voor een micro SD-kaart. In tegenstelling tot de Galaxy S5 is de Galaxy Alpha niet waterdicht. Bij het terugplaatsen van de achterkant moet je goed opletten dat alle drukpunten weer vastzitten.