4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Camera, geluid, scherm en accuduur


Camera


De camera schiet foto’s in een resolutie van 8 megapixel. In vergelijking met de concurrentie is dat wat weinig, maar een tegenargument is dat dit getal ook maar weinig zegt over de kwaliteit van de foto’s en video’s. De G3 S beschikt in tegenstelling tot de bijna even dure LG G2 niet over optische stabilisatie, wel is er een laser aanwezig om snel te kunnen focussen. Dat is dan ook iets dat de G3 S bij uitstek goed kan.


De foto’s die de G3 S schiet, wekken weinig indruk. Van elk onderwerp schieten we meerdere foto’s en dan kiezen we de beste uit voor ons artikel. Bovenstaand zie je dus de beste resultaten, maar de G3 S legde ook veel matigere plaatjes vast. Ook de beste resultaten zijn niet overtuigend. De G3 S kent geen sportmode en legt de beweging van de carrousel niet scherp vast, het schilderij is niet bijster scherp en er is veel sprake van ruis. De macrofoto is wel in orde.

Geluid


De G3 S heeft de beschikking over een monospeaker, gesitueerd op de achterkant. Normaliter is dat een problematische locatie omdat de uitgang dan makkelijk geblokkeerd wordt door een vlakke ondergrond. Door de bolle achterkant van de G3 S is dat echter niet het geval. Als je het toestel in de hand hebt wordt het geluid echter wel wat vervormd door je handpalm.

Het geluid dat de G3 S produceert is acceptabel, maar zeker niet goed. De weergave is wat dof, dus hoge tonen missen. Lage tonen zijn eveneens nauwelijks aanwezig. De speaker kan vrij hard zonder dat het geluid vervormd wordt.

De meegeleverde headset heeft een zeer matige pasvorm, als je van plan bent om wat actiefs te doen kan je erop rekenen dat de oordopjes uit je oren zullen vallen. De geluidskwaliteit sluit geheel aan bij de pasvorm: nauwelijks lage en hoge tonen. Persoonlijk zou ik de headset linea recta naar de prullenbak verwijzen en iets fatsoenlijks aanschaffen. Om sporadisch een telefoongesprek te voeren zal het wel volstaan, maar wil je je G3 S ook voor multimedia gebruiken dan moet je jezelf dit echt niet aandoen.


Scherm


De LG G3 S heeft een schermgrootte van 5 inch en daarop worden 720 bij 1280 pixels getoond. Met die details kom je op 296 pixels per inch. Om een scherp scherm te hebben is die ratio eigenlijk zo’n 10 procent te laag. Dat zie je ook wel, want in sommige gevallen zijn afzonderlijke pixels zichtbaar. De ronde elementen van de Optimus UI zijn daarbij absoluut het meest opvallend.

Overigens is het allemaal niet rampzalig en ga je je er waarschijnlijk niet aan twijfelen, maar het had best nog een fractie beter gemogen. De LG G3 S moet het immers opnemen tegen smartphones met een Full HD-resolutie en schiet in dit opzicht dus overduidelijk tekort, want dat verschil zie je wel.

De beschermingslaag op de G3 S is niet overmatig reflectief waardoor je de display in de buitenlucht nog redelijk goed kunt aflezen. Vingerafdrukken blijven wel redelijk duidelijk staan, maar ook in dit opzicht is het niet bovengemiddeld. Ik vind het een grove tekortkoming dat de G3 S geen sensor voor omgevingslicht heeft, waardoor de helderheid van het scherm niet automatisch aangepast kan worden. Voor een smartphone rond dit prijspeil is dat niet acceptabel.


Accuduur


De G3 S is voorzien van een accucapaciteit van 2540 mAh, wat voor deze prijsklasse relatief hoog is. De accu is niet gemaakt van grafiet, zoals bij de reguliere G3 wel het geval is. Dat toestel is echter ook voorzien van energieverslindende hardware en heeft dergelijke innovaties op papier ook veel harder nodig om een degelijke accuduur te behalen.

In onze accutest bekijken we hoeveel accucapaciteit een smartphone vereist om een video af te spelen. We laten de toestellen urenlang spelen en berekenen uiteindelijk hoeveel procent per uur benodigd is. Om de situatie zo eerlijk mogelijk te houden stellen we zaken als schermverlichting en draadloze verbindingen zoveel mogelijk hetzelfde in. De G3 S beschikt echter niet over ondersteuning voor WiFi-netwerken op 5GHz, wat mogelijk een verschil veroorzaakt.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In de test blijkt de G3 S per uur een fractie meer dan 10 procent nodig te hebben. Daarmee belandt het toestel in het bovenste deel van onze testresultaten. De relatief hoge accucapaciteit zal ongetwijfeld meegespeeld hebben bij dit goede resultaat, maar ook de niet bijzonder krachtige hardware draagt een steentje bij.

Mocht het nodig zijn, dan kan de G3 S overschakelen op een energiezuinige mode. Deze is in mijn ogen echter niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld bij HTC, Samsung en Sony het geval is. Die toestellen kunnen nog een dag vooruit op een accupercentage van 10 procent, bij de G3 S is het een stuk beperkter.