3min

Tags in dit artikel

,

Kwaliteit en Performance

We hebben dus kunnen zien dat het portaal een enorm aanbod aan beelden en televisieprogramma’s heeft, maar hoe zit het met de kwaliteit van die beelden en worden de beelden een beetje snel gebufferd?

Kwaliteit


Wat betreft de kwaliteit van de filmpjes die je van internet haalt ben je natuurlijk gebonden aan de kwaliteit die de aanbieder biedt. Voor veel filmpjes op YouTube en Google Video is dat geen waanzinnige kwaliteit. Het voordeel van een standaard televisie ten opzichte van een computerbeeldscherm is echter dat het beeld op een televisie interlaced is, waardoor de filmpjes vaak beter uit de verf komen op het televisiescherm dan op het computerscherm.
Als je gebruikmaakt van digitale televisie is dat voordeel weg, maar doordat je niet zo dicht op het televisiescherm zit, lijkt de kwaliteit nog steeds beter op een televisie.


Op een standaard televisie ziet het beeld er vloeiender uit dan op een computerscherm

Er zit nogal wat verschil in de kwaliteit van de verschillende filmpjes, maar een filmpje met een bitrate vanaf 500kbps is eigenlijk wel het minimaal vereiste voor een redelijke weergave, zo geeft PCzapper overigens ook op haar eigen site aan.

De films die je downloadt via de filmservice zijn een stuk beter van kwaliteit, MAXX-XS biedt sommige films met een bitrate van 1850kbps aan, DirectMovie tot maximaal 1500kbps. Dat komt dicht in de buurt van DVD kwaliteit, maar nog niet helemaal dus. Beide bedrijven hebben echter wel plannen om de kwaliteit in de toekomst op te schroeven.

De kwaliteit van de filmpjes en uitzendingen van televisiestations is dus niet zo hoog als de standaard live televisie en zeker niet zo hoog als digitale televisie, maar de kwaliteit is niet zo erbarmelijk slecht dat het het kijkplezier bederft.
Bij sommige filmpjes was het bij mij niet mogelijk om het beeld te klonen op het televisiescherm, omdat er een bepaald filmformaat of een codec gebruikt wordt, maar als je de weergave alleen op de TV zet dan is het wel goed te zien. Dat is niet erg, want je kijkt tenslotte maar op één scherm tegelijkertijd.

Performance


PCzapper adviseert in haar documentatie breedband internet, maar aangezien dit nogal een vage specificatie is, meldt het bedrijf op haar site dat een downloadsnelheid van 4mbps afdoende is om alle mogelijkheden van PCzapper te kunnen gebruiken. Ik maak gebruik van een Casema Multi abonnement met een downloadsnelheid van 4200kbit/s, oftwel 4,2mbps.

Tijdens het testen van de diverse onderdelen merkte ik inderdaad weinig performanceproblemen, de filmpjes worden snel gebufferd, waardoor er geen haperingen in de filmpjes zijn waar te nemen. Voor de simpele onderdelen van PCzapper, zoals de internetfilmpjes is een verbinding van 2mbps overigens ook wel voldoende.

Alhoewel de filmpjes dus goed en snel lopen is het menu bij tijd en wijle wel eens traag. Als je te snel verschillende commando’s met de afstandsbediening wilt doorgeven kan de software nog wel eens vastlopen, maar dat gebeurt sporadisch.
Overigens is het bereik van diezelfde afstandsbediening verder prima en de opties op de afstandsbediening zijn ook zeer uitgebreid.