3min

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Met een scherm van 5,2 inch vind ik de Moto X persoonlijk te groot. Het toestel ligt wel fijn in de hand, maar is voor mij met één hand niet goed te besturen. Vaak als ik aan de overstaande zijde van het scherm moet zijn, blijk ik bij het overstrekken met het duim-gedeelte (de duimmuis) van de handpalm juist op het andere gedeelte van het scherm invoer te genereren. De Moto X filtert dat soort onbedoelde invoer niet.


Er zijn door Motorola ook in geen enkel opzicht oplossingen doorgevoerd om de telefoon alsnog met één hand te kunnen besturen, het bedrijf probeer het niet eens. Andere fabrikanten komen met creatieve oplossingen, maar Motorola probeert zo dicht mogelijk bij de Google-ervaring te blijven en alleen onbetwiste verbeteringen door te voeren. In mijn optiek had Motorola zijn fantasie hier best op los mogen laten.

De Moto X is voorzien van Android 4.4 KitKat, maar een update naar Android 5.0 Lollipop wordt momenteel al uitgerold. Helaas beschikt ons model nog niet over deze update. Omdat Motorola zo dicht bij de standaardervaring blijft, is het bedrijf in staat om de updates relatief snel uit te brengen en dat vind ik persoonlijk een groot voordeel.


Software


Hoewel Motorola dus geen echte aanpassingen aan Google’s interface doet, zijn er dus wel de nodige toevoegingen en die komen over het algemeen in de vorm van extra applicaties. In tegenstelling tot zo goed als alle andere Android-fabrikanten plaatst Motorola geen apps van derden op toestellen, maar enkel hetgeen standaard wordt geleverd, plus enkele eigen apps die de functionaliteit van het toestel uitbreiden. Daardoor staan er in totaal ook slechts 36 apps op het toestel.

Zaken die Motorola zelf toevoegt zijn Connect, Migreren, Moto en Spotlight. Voor meer informatie over Connect en Migreren verwijs ik je door naar het desbetreffende onderdeel in de recensie van de originele Moto X.

In de Moto-app zijn enkele losse Motorola-apps samengevoegd. De app bestaat daarom uit vier losse onderdelen: Assistentie, Acties, Spraak en Weergeven. Bij Assistentie stel je bijvoorbeeld in wanneer de Moto X notificaties stil moet houden en het scherm uitgeschakeld moet houden. In Acties kan je verschillende bewegingen activeren om onder andere het geluid te dempen of de camera snel te starten. In Weergeven kan Moto Display worden ingeschakeld, waarmee unieke notificaties ingeschakeld kunnen worden. Het onderdeel Spraak werkt in onze regio helaas niet. Zie onderstaande video voor een idee van de extra functionaliteit die de Moto-app biedt. Het zijn simpele, maar handige uitbreidingen die de Moto X een duidelijke meerwaarde geven.


De Spotlight-applicatie is toegevoegd als een soort grapje. Je zou het in feite als bloatware kunnen zien, maar dan wel van een leuke soort. Motorola lanceert eens in de paar maanden een nieuw interactief filmpje, waarin een kort verhaaltje wordt verteld. Je volgt het verhaal door met je toestel rond te bewegen, wat goed werkt. Spotlight had net zo goed weggelaten kunnen worden, maar toch is het ook best knap.

Het applicatieoverzicht van de Moto X toont ook de apps Google-invoer voor Hindi en Google-invoer voor Koreaans. Waarom deze aps ook op ons model staan is mij een raadsel. De apps zijn wel uit te schakelen, maar niet te verwijderen. In het overzicht van apps in het Instellingenmenu kom ik ook nog Google-invoer voor Pinyin tegen, waarom dat dan niet in het applicatieoverzicht staat is me eveneens onduidelijk.