3min

Geluid, scherm en accuduur

Geluid


Met een stereospeaker op de voorkant is de Moto X op papier goed voorzien en in de praktijk komt het toestel ook weinig tekort. De speakers zijn in staat om redelijk wat volume te produceren en ook op het hoogste standje laat de geluidskwaliteit weinig te wensen over. Hoge tonen zouden nog iets meer aanwezig mogen zijn en lage tonen zijn als vanouds bij smartphones ondervertegenwoordigd, maar over het algemeen doet de Moto X het in dit opzicht gewoon goed.

De Moto X wordt door Motorola zonder headset geleverd.


Scherm


De Moto X is voorzien van een AMOLED-scherm, Motorola buit deze eigenschap uit met de Moto Display-functie die op de vorige pagina al kort werd aangehaald. Hiermee kan de Moto X in de standby-stand in zwart/wit constant notificaties weergeven, zonder dat dit al te veel accucapaciteit vereist. Notificaties worden getoond als een icoon van de app en door dit icoon naar boven te vegen krijg je meer informatie, door naar beneden te vegen wordt de corresponderende app geopend. Je kan de aanvullende informatie in verband met privacygevoeligheid ook uitschakelen en ook kan je aangeven welke apps gebruik kunnen maken van Moto Display. Tot slot is Moto Display enkel ingeschakeld als de telefoon merkt dat het scherm zichtbaar is, dus bijvoorbeeld niet in je broekzak of als de telefoon met het scherm naar beneden ligt.

Het scherm toont een resolutie van 1080 bij 1920 pixels, ofwel Full HD. Met een schermgrootte van 5,2 inch kom je dan op 424 pixels per inch en dat is natuurlijk lekker scherp. Omdat het een AMOLED-scherm betreft zijn de zwartwaarden ook vrij goed, maar de weergave van wittinten valt dan weer wat tegen. De kleurweergave is lang niet zo overdreven als dat je soms wel eens tegenkomt en de kijkhoek is eveneens in orde.

Motorola heeft gekozen voor een laag Gorilla Glass 3 voor de afdekking van het AMOLED-paneel. Dat materiaal is min of meer de standaard en is redelijk goed bestand tegen krassen. Bij de Moto X valt tevens op dat het scherm niet erg vatbaar is voor vingerafdrukken.


Accuduur


De Moto X heeft een accucapaciteit van 2300 mAh, wat voor een topmodel met Android relatief weinig is. De accuduur is daarom voorafgaande aan de test een vraagteken. We testen de accuduur van smartphones door urenlang een specifieke YouTube-video af te laten spelen en naderhand te bekijken hoeveel accucapaciteit dat per uur kost. Om de test zo eerlijk mogelijk te houden proberen we de condities zoveel mogelijk gelijk te houden en zodoende worden zaken als schermverlichting en draadloze verbindingen zo goed als het gaat gelijkgetrokken.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De relatief lage accucapaciteit komt de Moto X duur te staan. De smartphone kan zich met een verbruik van bijna 15 procent per uur niet meten met de concurrentie, laat staan de top. Je hoeft normaal gebruik bij de Moto X ook niet uit te gaan van een accuduur van twee dagen, dat zal het toestel doorgaans gewoon niet halen.

In tegenstelling tot veel andere topmodellen met Android biedt de Moto X bovendien geen mogelijkheid om de accu extra te besparen. Bij veel andere toestellen is er een speciale mode beschikbaar waarbij de toestellen nog een dag vooruit kunnen op een restlading van 10 procent. Motorola voorziet daar dus helaas niet in.