3min

Camera


De Moto X heeft een camera die foto’s in 13 megapixels schiet. Om een extra krachtige flits te leveren zijn er maar liefst twee LED-lampjes in de achterzijde geïntegreerd. De Moto X kan video’s in Full HD en Ultra HD opnemen, met respectievelijk 60 en 30 beelden per seconde. Een slowmotion-functie is er eveneens, maar dat is in feite niks anders dan een Full HD-opname met 30 beelden per seconde waarbij de afspeelsnelheid vertraagd is. Andere vlaggenschepen doen het met 120 of zelfs 240 beelden per seconde, maar dan wel op de lagere HD-resolutie.

Foto’s


1: Geen belichting, zonder flitser, 2: Met flitser

3: Beweging, 4: Lage belichting

5: Macro, 6: Van iets verderaf

7: Enige afstand, 8: Omgeving

De camera van de Moto X valt me tegen. Foto’s zijn veelal te donker en bevatten ook nogal eens overmatig veel ruis. Wel moet ik zeggen dat de Moto X in de regel lekker snel foto’s neemt, al moet er soms nog wel eens scherpgesteld worden en dat kan lang duren. De Camera-app mist de mogelijkheid om handmatig scènes in te stellen.

  1. De eerste foto is kort gezegd barslecht. De Moto X slaagt er totaal niet in om met het beperkte licht een duidelijk beeld neer te zetten en dat is voor een vlaggenschip toch wel echt een wanprestatie te noemen.

  2. Wanneer de Moto X mag terugvallen op zijn flitser, wordt het oneindig veel beter. De foto is nu helder, aardig scherp en de kleuren komen goed over. Sommige toestellen willen de kleuren wel eens overdrijven, maar niet de Moto X.

  3. Bij de foto van de carrousel zijn we dan weer een beetje terug bij af. De standaard Camera-app van de Moto X kent geen speciale mode voor beweging en de automatische stand schiet in dit opzicht iets tekort doordat de beweging niet scherp wordt vastgelegd. Wel moet gezegd worden dat vrijwel alle toestellen moeite hebben met deze scène.

  4. De foto van het schilderij is vergeven van de korrels. De Moto X heeft getracht zich aan te passen aan de matige belichting en dat resulteert in vrij veel ruis. Ondanks dat is het schilderij -zeker aan de linkerzijde- vrij duister op de gevoelige plaat vastgelegd. In dit geval had het dus opnieuw veel beter gekund.

  5. De macrofoto is op sommige plekken wat donker en op de volledige resolutie is ook wel te zien dat het qua scherpte wel beter mag.

  6. Met de foto van de stenen is weinig mis. De kleuren zijn goed vastgelegd en er is ook voldoende scherpte.

  7. Bij de auto’s is op een aantal plekken wel weer duidelijk wat ruis te zien. Ook wordt naar mate de afstand groter wordt al snel aan scherpte ingeboet, maar het gedeelte waar het om gaat is verder goed.

  8. Ook bij de laatste foto valt opnieuw op dat de Moto X er niet in slaagt om een mooie heldere foto weg te schrijven. De dag van opname was absoluut geen mooie dag, maar dit is wel erg droevig neergezet.


Video’s



In bovenstaande afspeellijst zie je de video’s die de Moto X in onze test heeft gemaakt. Zoals vermeld is de slowmotionvideo niets meer dan trucage. Het is leuk dat de Moto X de concurrentie wat betreft de resolutie overstijgt, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd over de kwaliteit van deze video.

Hoewel de Moto X met 60 beelden per seconde zou moeten kunnen opnemen in de Full HD-stand, komt daarvoor geen optie naar boven in de Camera-app. Als we de video bekijken, wordt ook wel duidelijk dat deze gewoon met 30 FPS is opgenomen en dat resulteert in wat stotterende auto’s. De Ultra HD-video is wat dat betreft hetzelfde. Opmerkelijk is dat de Ultra HD-video een stuk schokkeriger is dan de Full HD-video. Bij Full HD past de Moto X onder de motorkap meer of betere technieken toe om het beeld kunstmatig te stabiliseren.