3min

Gebruikservaring

Het belangrijkste onderdeel van de gebruikservaring van elk product is in mijn optiek het besturingssysteem. Standaard is de iMac voorzien van de nieuwste versie van Mac OS X, we zitten nu op versie 10.10 Yosemite. Dit is de beste en meest geavanceerde editie van Apple’s desktopbesturingssysteem en er wordt ook intensief samengewerkt met de iPad en iPhone. Wil je meer weten over Mac Os X 10.10 Yosemite, lees dan ook onze uitgebreide recensie. Toekomstige updates voor OS X zullen naar verwachting gratis verspreid worden, dit doet Apple nu al enige tijd zo.


Persoonlijk mis ik op forse Apple-systemen zoals deze iMac de mogelijkheid om vensters makkelijk te snappen, zoals we inmiddels al jarenlang van Windows gewend zijn. Bij deze handeling kan je een venster makkelijk op volledig of half scherm tonen door het tegen een rand van de display te slepen. Zo’n groot scherm als dat van de iMac schreeuwt om de gelijktijdige weergave van meerdere vensters en ik vind het echt van vitaal belang dat je vensters makkelijk kunt plaatsen. Het is dan ook doodzonde dat Mac OS X hier standaard niet over beschikt. Mocht je -net als ik- eigenlijk niet zonder zo’n functie kunnen leven, dan kan je bijvoorbeeld BetterSnapTool kopen in de Mac App Store, of de algemenere gratis tool BetterTouchTool waarmee je ook extra functies aan invoerapparaten kunt toekennen.

Het belangrijkste element van deze iMac is natuurlijk het Retina 5K-scherm waarmee de all-in-one is uitgerust. Het scherm telt 5120 bij 2880 pixels. Standaard wordt de interface echter weergegeven op een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, maar zoals bij Retina-resoluties altijd het geval is worden de overige pixels gebruikt om zaken scherper weer te geven. Verander je de resolutie naar de maximale 5120 bij 2880 pixels, dan worden alle elementen lachwekkend klein getoond en gaat de gebruikservaring flink omlaag.


De extra pixels zijn puur bedoeld om de interface scherper weer te geven, waar nodig. Als de iMac merkt dat je bijvoorbeeld een 4K-video kijkt op YouTube, dan wordt voor dat gedeelte van het scherm wél gebruikgemaakt van de volledige resolutie, want dan heb je er ook wat aan.

Maar de grote vraag is of het nieuwe scherm de meerprijs waard is. Daar is eigenlijk geen sluitend antwoord voor, het is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is een groot genot om naar het beeld te kijken, maar of je er 600 euro extra voor moet betalen, dat moet je toch echt aan de hand van je eigen situatie beslissen. Het is immers niet zo dat het scherm van de vorige iMac ineens slecht is geworden, simpelweg omdat er iets nieuws op de markt is.

De vorige iMac toonde namelijk al 2560 bij 1440 pixels, ofwel een Quad HD-resolutie. Ben je een grafisch vormgever, een fotograaf of bewerk je veelvuldig video’s, dan heeft de iMac met Retina 5K-scherm op dit moment al een duidelijke meerwaarde. De gewone gebruiker moet toch wel een hele goede reden hebben om zoveel extra geld over de balk te gooien voor een computer. Retina is de toekomst en uiteindelijk zal deze resolutie ook op Apple’s instapniveau geïntroduceerd worden, dat kan niet anders, maar het kan nog jaren duren.


Naast dat scherm is er wat de gebruikservaring betreft niet zoveel verschil tussen de oude en nieuwe iMacs. Het besturingssysteem en de invoerapparaten zijn bijvoorbeeld hetzelfde. Er zijn geen functies die voorbehouden zijn aan de nieuwe iMac. Het systeem is natuurlijk ontzettend snel, en ook wel een stukje krachtiger dan de directe voorganger. Maar afgezien van de scherpte van het scherm is het gewoon dezelfde ervaring als voorheen, in hoeverre je van gewoon mag spreken, natuurlijk.