4min

Tags in dit artikel

,

Gebruik & app

Gebruik


Het proces voor het wisselen van mode lijkt vrij eenvoudig, maar het ging bij mij toch regelmatig fout, zeker ’s ochtends. Of het nou aan mijn slaaphoofd of de UP Move lag is me nog steeds niet echt duidelijk, maar ik zag het regelmatig gebeuren: ik drukte op de knop, wachtte en zag dan heel eventjes een LED oplichten en vervolgens weer uitgaan. De UP Move reageert vervolgens een half minuutje niet op invoer en staat vervolgens alsnog in de dagmode. Het is waarschijnlijk een irritante fout in de software, maar verder wordt het slaapgedrag wel gewoon onthouden en is het dus geen ramp. Al met al is het aansturen van de UP Move dus wel gemakkelijk, maar het wijst zichzelf niet altijd.

De UP Move is dus te gebruiken om je slaap vast te leggen, maar heeft daarbij in mijn optiek wel een grote tekortkoming. Je kan het kleinood namelijk niet als wekker gebruiken; er zit geen speaker of trilmotor in. Daarvoor moet je dus alsnog een andere oplossing verzinnen. Het inzicht in je slaapgedrag is wel leuk, maar uiteindelijk weet ik niet zo goed wat ik ermee aan moet vangen. Je kan zien hoeveel je in lichte en diepe slaap hebt verkeerd en of je eventueel nog wakker bent geweest. De bevindingen kloppen in mijn ervaring wel, maar wat dan?


Ik heb de UP Move persoonlijk voornamelijk gebruikt in combinatie met de clip, ook als ik ging slapen. Dat had eigenlijk als voornaamste reden dat het dingetje er niet bepaald makkelijk in en uit te krijgen is. Eventueel zou ik voor het slapen wel de armband willen gebruiken, maar ik heb weinig zin om daar veel moeite voor te doen. Wellicht dat de clip na een tijdje wel wat soepeler wordt, maar ik heb het er maar gewoon bij gehouden, zeker omdat ik geen zin heb om nog half in slaap dergelijke frustrerende handelingen uit te moeten voeren.

Ook is het wel jammer dat de UP Move enkel spatwaterdicht is. Je kan de UP Move dus wel gebruiken als het regent of tijdens activiteiten, maar tijdens het baantjes trekken kan je het gebruik natuurlijk wel vergeten. Dat is een misser, maar ik mag de bescheiden prijs van de UP Move natuurlijk niet vergeten.

Jawbone belooft dat de UP Move een accuduur van vier tot zes maanden heeft. Voor een wearable is dat natuurlijk heel wat; de meeste smartwatches zijn na enkele dagen volledig uitgeput, de UP24 kon ongeveer een week vooruit. Ik heb de UP Move slechts enkele weken kunnen testen en kan in ieder geval melden dat de accu dat volhield, maar Jawbone’s claim kan ik niet nagaan.

UP-app


De UP-applicatie heb ik al vrij uitgebreid besproken in de recensie van de Jawbone UP24. Daar wil ik dus verder ook niet al te veel woorden aan vuilmaken, je kunt beter dat gedeelte van de recensie er eens op naslaan als je wilt weten wat je er allemaal mee kunt.


Stappen tellen is geen exacte wetenschap. De één vindt een bepaalde beweging een stap, de ander niet. De UP Move kan je natuurlijk wel degelijk gebruiken om doelen te behalen, zoals bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag. In mijn testperiode heb ik bemerkt dat de UP Move wat pessimistischer is dan de stappentellers in de iPhone 5S en iPhone 6, die in mijn ervaring juist erg precies zijn.

Sinds de review van de Jawbone UP24 zijn er overigens wel een aantal nieuwigheden toegevoegd. Zo is er nu de Smart Coach-functie. Daarmee belooft Jawbone je te helpen om beter te bewegen, door aanwijzingen te geven. Bijvoorbeeld dat je overdag actief moet blijven, zodat je vanavond als een blok zal slapen. Ja, zo ken ik er nog wel tien. Vaak zijn de opmerkingen ook meer samenvattingen van je bezigheden, zoals dat je je de afgelopen week je stappengemiddelde of slaapdoel hebt behaald, of juist niet. Hoewel de opmerkingen op zich motiverend kunnen werken, vind ik ze toch niet echt bijzonder.


Wel een goede toevoeging is dat de Smart Coach automatisch kan herkennen dat je een bepaalde periode actief bent geweest. Als je de app dan opent, zal deze zelf al een gokje doen wat voor activiteit je hebt gedaan, maar ook vragen wat voor activiteit je hebt volbracht. Dat werkt goed, maar ik zag het bijvoorbeeld bij geen van mijn fietstochtjes verschijnen. Als ik de tracker aan mijn broekspijp zou hangen zou dat wellicht anders zijn, maar in mijn ogen is dat niet de bedoeling. Je moet de UP Move kunnen vergeten.

Ook is er integratie met Apple’s HealthKit, waardoor Jawbone UP Move de verzamelde kan delen met andere apps en ook eventueel kan profiteren van gegevens die met andere apps worden verzameld. De UP-app vraagt toegang tot de slaapanalyse en stappen.