3min

Inhoud, design & onderdelen

Verpakkingsinhoud


Het doosje van de Galaxy S5 mini bevat naast de smartphone de gewoonlijke elementen, zoals een accu, een in-ear headset, een USB-kabel en een netstroomadapter met USB-aansluiting.

De lader beschikt over een stroomsterkte van 1 ampère, in principe voldoende voor een smartphone van dit kaliber. Duurdere smartphones worden in de regel met een krachtigere lader geleverd, maar dat zou bij de Galaxy S5 mini waarschijnlijk overkill zijn geweest omdat de accucapaciteit met 2100 mAh niet bijzonder hoog ligt.


Design


Voor het ontwerp van de Galaxy S5 mini heeft Samsung zoals al vermeld zoveel mogelijk het ontwerp van de reguliere Galaxy S5 gebruikt. Dat is op zich niks nieuws, maar toch vind ik deze mini-variant net wat meer op de volwassen broer lijken dan bij de Galaxy S III- en Galaxy S4-reeks het geval was. Afgezien van dat de Galaxy S5 mini beduidend dikker en kleiner is, is het toestel vrijwel identiek aan de gewone Galaxy S5.

Als je de telefoons naast elkaar houdt en goed bekijkt, dan is het grootste verschil nog wel dat de Galaxy S5 mini geen klepje voor de USB-poort heeft zitten. Dat terwijl de smartphone wel bestand is tegen een plens water. Natuurlijk is de afwezigheid van zo’n klepje absoluut geen gemis maar juist een verbetering. Waarom Samsung er bij de reguliere Galaxy S5 niet in is geslaagd om het klepje overbodig te maken is me geheel onduidelijk. Het maakt qua bescherming blijkbaar niet uit, want de certificering is in beide gevallen IP67, ofwel dompeldicht.

Nog een ander duidelijk verschil ten opzichte van de Galaxy S5 is dat de camera van de Galaxy S5 mini nauwelijks uit de behuizing steekt. Ook dit is een duidelijke verbetering, omdat de cameralens daardoor minder gevoelig voor krassen is.

Persoonlijk vind ik de Galaxy S5 mini best een mooie telefoon, met als kanttekening dat ik niet houd van een overmaat aan plastic. Samsung heeft voor de behuizing van de Galaxy S5 mini enkel plastic elementen gebruikt en geeft het toestel daarmee absoluut geen hoogwaardig gevoel. De kleine verschillen ten opzichte van de reguliere Galaxy S5 zijn positief te noemen.

Onderdelen


Boven het scherm van de Galaxy S5 mini zitten de gebruikelijke zaken zoals sensoren voor nabijheid en omgevingslicht, een LED voor de accustatus, een speaker voor het voeren van gesprekken en een camera voor het nemen van selfies en voeren van videogesprekken. Onder het scherm zitten -voor Samsung-toestellen- eveneens de gebruikelijke elementen: een vingerafdrukscanner, geflankeerd door aanraakgevoelige toetsen voor de aansturing van Android. Samsung is het enige grote merk dat er bij de duurdere Android-toestellen nog voor kiest om fysieke knoppen onder het scherm te plaatsen. Dankzij de vingerafdrukscanner is daar nu ook weer enige reden voor.


Samsung heeft achterop de smartphone natuurlijk de primaire camera geplaatst, omlijst door een zilveren rand. Iets daaronder zitten een flitser, hartslagmeter en een LED om de vinger te verlichten bij het doen van een meting. Vrijwel onderaan zit een inkeping met daarachter een speaker. Opmerkelijk is dat het achterliggende raster van de speaker een tikkeltje schuin in de behuizing zit, wat slordig oogt.



De linkerzijde van de Galaxy S5 mini herbergt een volumeknop, de rechterzijde is voorzien van de aan-uitknop. Bovenop de smartphone zitten een infraroodzender, secundaire microfoon voor het annuleren van omgevingsgeluid en een aansluiting voor een headset. Onderop vind je in het midden een USB-aansluiting met daarnaast de primaire microfoon.


Dankzij een kleine inkeping in de zijde van de achterkant kan deze van de Galaxy S5 mini gehaald worden. Doe je dit, dan zie je in de achterzijde een rubberen band lopen, waarmee de vitale onderdelen van de Galaxy S5 mini worden beschermd tegen het binnendringen van water. Natuurlijk vind je in de achterzijde van de behuizing ruimte voor de accu, micro-simkaart en een microSD-kaartje.