3min

Camera, geluid, scherm & accuduur

Camera


Voor het camerawerk beschikt de Galaxy S5 mini over een sensor die foto’s in maximaal 8 megapixel vastlegt. Dat is aanzienlijk minder dan de 16 megapixel die de reguliere Galaxy S5 aan boord heeft, maar zoals je bekend moet zijn zegt het aantal megapixel uiteindelijk nog niet zoveel over de kwaliteit van de foto.


De camera presteert over het algemeen genomen wel redelijk. Hij is snel en de foto’s zijn best scherp te noemen. Wel is in veel situaties sprake van vrij veel ruis. De applicatie is wel wat omslachtig omdat je voor bepaalde situaties extra instellingen moet downloaden, zoals bijvoorbeeld een sportmode.

Geluid


Het geluid dat de Galaxy S5 mini kan produceren komt vanuit een speaker die in de achterzijde van het toestel is verwerkt. Dat is altijd een gewaagde locatie, omdat deze door hand en ondergrond onbedoeld geblokkeerd kan worden. Daar zijn wel wat oplossingen voor, maar niet elke fabrikant voert die ook door.

Als je met de Galaxy S5 mini muziek afspeelt, merk je dat het geluid wel wat doffer wordt als je de smartphone op een vlakke ondergrond legt, maar het is geen groot probleem. Over het algemeen gezien is het geluid van de Galaxy S5 mini gewoon in orde. Lage tonen zijn voor een smartphone niet bovengemiddeld afwezig en de andere toonhoogten klinken best aardig.

De meegeleverde headset is van het type in-ear en daar word ik natuurlijk blij van. In-ears zitten veel fijner in de oren dan earbuds en doorgaans is het geluid ook beter. De in-ears van de Galaxy S5 mini zijn zowel qua pasvorm als geluidskwaliteit in orde.


Scherm


Samsung heeft voor de Galaxy S5 mini gekozen voor een scherm van 4,5 inch, waarop 720 bij 1280 pixels worden getoond. Daarmee kom je uit op een pixeldichtheid van 326 pixels per inch. Dat is hoog genoeg om ervoor te zorgen dat het scherm op normale gebruiksafstand scherp is.

Omdat de Galaxy S5 mini uitgerust is met een Super AMOLED-scherm zijn de kleuren vrij extreem, je moet ervan houden. Zwartwaarden zijn zoals gewoonlijk erg indrukwekkend terwijl wittinten juist weer een kleine blauwe waas bevatten. Globaal genomen is het scherm gezien de prijs van de Galaxy S5 mini dik in orde, met de kanttekening dat je geen problemen moet hebben met verzadigde kleuren.

Accuduur


Om de accuduur van de Galaxy S5 mini te testen laten we de smartphone urenlang een specifieke video van YouTube afspelen. Daarbij proberen we factoren die van invloed zijn op de accuduur zoveel mogelijk gelijk te trekken, denk bijvoorbeeld aan de schermverlichting, draadloze verbindingen en het volume. Uiteindelijk berekenen we hoeveel accucapaciteit per uur vereist is om de video af te spelen.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Met een verbruik van bijna 11 procent doet de Galaxy S5 mini het erg goed, helemaal wanneer je kijkt naar de concurrerende toestellen die echt niet in de buurt komen van deze prestatie. Het AMOLED-scherm zal waarschijnlijk een aanzienlijke bijdrage aan deze prestatie hebben geleverd.

Ook heeft de Galaxy S5 mini een mode voor extreme energiebesparing. Daarmee kan je met een fractie van de accucapaciteit een stuk langer vooruit dan normaal het geval is. Dat gebeurt onder andere door enkel grijstinten in het scherm te gebruiken, draadloze connecties te limiteren en apps niet in de achtergrond te laten draaien. Met een volle accu zou je volgens schatting van het toestel zo’n 10 dagen vooruit moeten kunnen. Dit is een hele goede innovatie die best een paar keer van pas kan komen als je een lange dag hebt.