2min

Conclusie

In veel opzichten heeft Samsung met de Galaxy S5 mini een fatsoenlijke kleine variant van het reguliere vlaggenschip gemaakt. Dat gegeven is op zichzelf al bijzonder, want met de vorige mini-modellen van de Galaxy S-reeks kocht je wat ons betreft een kat in de zak. Bij de voorgaande edities bezuinigde Samsung gewoon te veel op de hardware en zat de gebruiker met een toestel dat gezien zijn prijs gewoon niet goed genoeg was.

De Galaxy S5 mini heeft het ontwerp van de reguliere Galaxy S5 en dat is oké. De bouwkwaliteit is in orde, al was het gebruik van hoogwaardigere materialen natuurlijk niet ongewenst. Samsung gebruikt gewoon plastic.

Het is voor het eerst dat Samsung bij een mini-toestel opteerde voor een fatsoenlijke schermresolutie, voorheen was het behelpen. Zoals het een mini-variant moet betamen is de Galaxy S5 mini lekker handzaam en makkelijk met één hand te besturen. Wat ook lekker is, is dat de accuduur gewoon dik in orde is en dat het toestel waterdicht is terwijl er geen vervelende klepjes voor poorten zijn geplaatst.

Maar helaas mankeert er toch alsnog wel het één en ander aan de Galaxy S5 mini. Voornamelijk qua snelheid schiet deze smartphone rijkelijk te kort, het kan soms secondenlang duren voordat de telefoon uit de slaapstand ontwaakt. Android draait ook niet altijd even soepel en games kan je beter achterwege laten, de GPU is gewoon slecht. De vingerafdrukscanner en hartslagmeter hadden om uiteenlopende redenen in mijn optiek ook achterwege kunnen blijven, die hebben geen meerwaarde.

Als je een écht goede mini-smartphone wilt hebben, dan is de Galaxy S5 mini in mijn optiek echter niet de allerbeste optie. Persoonlijk zou ik kiezen voor de Sony Xperia Z1 Compact (review), die is voorzien van high-end hardware en is sinds de introductie flink in prijs gezakt.
7.2
  • Lekker formaat: erg handzaam toestel;
  • Goed en mooi AMOLED-scherm;
  • Prima accuduur en fijne extreme energiebesparingsmode;
  • Waterdicht zonder klepjes;
  • Draait al direct uit de doos niet altijd even soepel;
  • In grafisch opzicht incapabel;
  • Vingerafdrukscanner functioneert slecht, hartslagmeter vrijwel nutteloos;
  • Blijft een slap aftreksel in verhouding tot reguliere Galaxy S5;