Scherm: hoog contrast, lage helderheid

Het 5,96 inch-scherm van de Nexus 6 heeft een resolutie van 2560 x 1440 (QHD) pixels en daardoor een prettig hoge dichtheid van 493 ppi. Waar zijn voorgangers, de Nexus 4 en 5, nog gebruik maakte van een LCD-techniek is de Nexus 6 voorzien van AMOLED-technologie. In de praktijk vertaalt zich dit naar een scherm dat vlijmscherp beeld en tekst weergeeft.

Om de helderheid, het contrast en de kleurweergave nauwkeurig vast te stellen, heb ik gebruik gemaakt van een SpectraCal C6 Colorimeter. Met een relatief lage helderheid van 355 cd/m2 verbleekt het scherm van de Nexus 6 vergeleken met die van concurrerende smartphones. De Samsung Galaxy Note geeft namelijk 610 cd/m2 weer, de Apple iPhone 6 Plus 510 cd/m2 en de Huawei Ascend Mate 7 440 cd/m2. Bij normaal gebruik binnenshuis zal de relatief lage helderheid van de Nexus 6 weinig problemen opleveren. Zodra je hem in direct zonlicht wil gaan gebruiken, kan het echter moeilijk worden om de scherminhoud comfortabel af te lezen.Omdat de Nexus 6 gebruik maakt van AMOLED-technologie, en er geen sprake is van een backlight zoals bij LCD-schermen, kan de Nexus 6 een contrastratio van 10.000:1 bereiken. Andere populaire smartphones zoals de HTC One M8 (1632:1), Apple iPhone 6 Plus (1340:1) en de Huawei Ascend Mate 7 (1310:1) komen niet eens in de buurt. Conclusie: de Nexus 6 levert een geweldig contrast vergeleken met concurrerende apparaten door het gebruik van AMOLED-technologie in plaats van LCD.

De mate waarin kleuren accuraat worden weergegeven, is volgens de gespecialiseerde hardware ook uitstekend. Sommige kleuren zijn een beetje verzadigd, maar niet dusdanig dat het pijn aan je ogen gaat doen.