Accuduur: ruimte voor verbetering

De Google Nexus 6 heeft een, niet zelf verwijderbare, accu met een capaciteit van 3200mAh. Dit is niet de hoogste capaciteit binnen het segment van vergelijkbare smartphones, die eer gaat naar de Huawei Ascend Mate 7 met 4100mAh. Om de accucapaciteit enigszins in context te plaatsen; de Samsung Galaxy Note 4 werkt met een 3220mAh versie, de Sony Xperia Z3 Compact is afhankelijk van een 3100mAh exemplaar, de Apple iPhone 6 Plus moet het doen met een 2900mAh accu terwijl de HTC One M8 slechts de beschikking heeft over een 2600mAh model.

Om een accurate indicatie te krijgen van het uithoudingsvermogen van de Nexus 6 doen we een accutest, waarbij we een Full HD-film afspelen vanaf Youtube via een Wifi-verbinding en waarbij de schermhelderheid gelijk wordt getrokken tussen alle smartphones. Vervolgens laten we de film lopen en rekenen we het verbruik terug naar één uur.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)Bij de videotest heeft de Nexus 6 een duidelijk voordeel bij de gebruikte Amoled-technologie, die een stuk energiezuiniger is dan een LCD-scherm tijdens het weergave van de kleur zwart. Het resultaat is een Nexus 6 die het 10 uur volhoudt op een volle accu. Hij kan daarmee de Ascend Mate 7 en de iPhone 6 Plus weliswaar niet de baas zijn, hij verslaat er wel mooi de Galaxy Note 4 mee. Om het nog wat concreter te maken, tijdens een lange overzeese vlucht kan je dus de hele Lord of the Rings Trilogie bekijken op de Google Nexus 6.

In bovenstaande grafiek is te zien dat de Nexus 6 niet meer dan een redelijke score weet te noteren. Er zijn redelijk wat concurrenten die hier een betere score weten neer te zetten.

Gelukkig gaat het opladen van de Nexus 6 erg snel door Qualcomm’s ingebouwde Quick Charge 2.0 technologie. Met de bijgeleverde, speciale oplader kan hij in 2 uur een lege accu volledig opladen. Bij gebruik van een standaard adapter doet de Google Nexus 6 daar zo’n 3,5 uur over.