3min

Uiterlijk: strak

Huawei heeft dit jaar gekozen voor een vlaggenschip met een scherm van 5,2 inch, dat is 0,2 inch groter dan het vlaggenschip van vorig jaar. Het mag inmiddels geen geheim zijn dat we op de redactie van mening zijn dat 5 inch het ideale formaat is, met 5,2 inch valt Huawei nog net binnen de acceptabele grens. De schermresolutie is dit jaar gelijk gebleven aan het toestel van vorig jaar, 1920 x 1080 pixels. Huawei doet dus niet mee aan de pixelrace van onder andere LG en Samsung, die inmiddels QHD-schermen gebruiken in hun toestellen.


Met 424 pixels per inch valt er echter nog steeds niet te klagen, want op de gebruiksafstand van een smartphone is het onmogelijk om het verschil tussen de pixels te zien. Wel is het zo dat LG en Samsung de afgelopen jaren flink in hun schermtechnologie hebben geïnvesteerd. Waardoor die schermen wel steeds beter worden.


Huawei heeft gekozen voor een behuizing die vrijwel volledig gemaakt is van metaal, alleen de voorkant is gemaakt van glas, dat glas is weer beschermd door Corning Gorilla Glass 3. Hierdoor weet Huawei een toestel af te leveren met een uitstekende bouwkwaliteit. Aan de zijkant is het metaal hier en daar onderbroken door een plastic streepje, hierachter zitten de antennes van het toestel verborgen. Een methode die Apple ook al jaren gebruikt bij de iPhone en inmiddels door meer fabrikanten is overgenomen. Tot slot heeft Huawei aan de achterzijde bovenaan een balk over de breedte van het toestel voorzien van glas met daarin de camera en dual led-flitser verwerkt.


Verder moeten we natuurlijk ook stilstaan bij de dikte van het toestel, want Huawei probeert al jaren zijn vlaggenschip zo dun mogelijk te maken. Ook dit jaar is er weinig reden tot klagen, met 6,4 mm is de Huawei P8 erg dun. Niet zo dun als de Huawei Ascend P6 van twee jaar geleden, maar wel dunner als de Huawei Ascend P7 van vorig jaar en de Apple iPhone 6 en de Samsung Galaxy S6.

Aan de voorzijde zijn bovenaan in een witte balk een luidspreker, frontcamera en enkele sensoren geplaatst, onder het scherm is eveneens een witte balk geplaatst die even groot is als de balk boven het scherm, deze balk heeft verder geen zichtbare functionaliteit, onderin het scherm zijn namelijk de drie softwarematige knoppen verwerkt.


Bovenop het toestel is een microfoon en koptelefoonaansluiting te vinden, onderop een micro USB 2.0-aansluiting met links en rechts een speaker-rooster. Echter moeten we constateren dat Huawei niet heeft gekozen voor stereo-speakers, er is alleen aan de linkerkant een mono-speaker geplaatst.

De linkerzijkant is vrij gebleven van enige knoppen of lades, aan de rechterzijkant is echter van boven naar beneden een volumeknop, stand-by-knop, sim-kaartlade en micro-SD-lade te vinden.


Bouwkwaliteit


Een van punten waar we op de redactie altijd goed naar kijken is de bouwkwaliteit van de toestellen. Het is gebleken dat sommige toestellen in het verleden nogal wat moeite hadden om ook echt twee jaar mee te gaan. We hebben de nodige buig en druktesten losgelaten op het toestel.

Het toestel is niet te buigen door er met de hand veel kracht op uit te oefenen, we hoeven dus niet bang te zijn voor een zogenaamde bendgate. Als er flink druk wordt gezet op het scherm verschijnen er wel wat vlekjes maar deze zijn echt minimaal. Ook op de fysieke knoppen aan de zijkant zit maar een minimale speling. Alles bij elkaar moet ik concluderen dat de bouwkwaliteit van dit toestel een van de betere in de markt is.