3min

Interface, software & gebruikservaring

Interface


De interface van de Moto G (2015) is zoals gebruikelijk nauwelijks anders dan die van een Nexus-toestel van Google. Ik zie dit persoonlijk als een groot voordeel, Google heeft goed nagedacht over het uiterlijk van het besturingssysteem en dat zit gewoon goed in elkaar. Daarnaast is Android in deze vorm op z’n snelst en is er ook weinig sprake van onnodige toeters en bellen die fabrikanten normaliter op eigen houtje toevoegen. Het grootste pluspunt is echter dat de uitrol van nieuwe Android-updates gegarandeerd vlot verloopt.


Met Moto Display voegt Motorola de mogelijkheid toe om snel je notificaties in te zien vanuit de slaapstand. Je tilt het toestel op en het scherm wordt automatisch ingeschakeld om de laatste berichten te tonen. Helaas is de functie niet erg responsief en duurt het voor je gevoel eigenlijk te lang voordat er iets gebeurt. Door het icoon van een bepaalde app omhoog te vegen wordt deze na ontgrendeling geopend, veeg je ‘m naar beneden dan kun je de telefoon gewoon op normale wijze ontgrendelen.

Aan de hand van bepaalde bewegingen kan je ook snel specifieke handelingen uitvoeren. Door de Moto G tweemaal op de verticale as te kantelen wordt de camera geopend, door te schudden wordt de zaklamp-functie geactiveerd.

Software


Android-fabrikanten hebben er een handje van om hun smartphones van een bootlading extra applicaties te voorzien. Vaak deels van eigen makelij, maar ook van andere partijen waarvoor ze ongetwijfeld een extra zakcentje krijgen. De toegevoegde apps zijn in de regel niet te verwijderen maar voegen desondanks weinig tot niks toe. Motorola profileert zich echter als een tegenstander van deze activiteiten en beperkt zich tot het absolute minimum.


Zo vind je naast Google’s eigen apps enkel apps die ook echt iets aan de ervaring toevoegen. Met Moto Migrate kan je bijvoorbeeld data van je oude iPhone of Android overzetten. Moto Assist is een app waarbij het toestel zelf bepaalde modi inschakelt als je bijvoorbeeld aan het autorijden of slapen bent. De laatste toegevoegde app is Help, waarmee Motorola onder andere functies van Android en eigen apps uitlegt, maar ook hoe je je accuduur kan verlengen.

Bij de vorige Moto G vroeg ik me nog af of de Alert-app van Motorola een nuttige toevoeging was. Door deze app bij de Moto G (2015) niet langer toe te voegen geeft Motorola nu eigenlijk zelf het antwoord. Prima ook, want de Moto G wordt er weer iets schoner door.

Gebruikservaring


De Moto G (2015) is groter en zwaarder dan zijn voorganger. Dat de behuizing groter wordt is vooral een nadeel, want de vorige Moto G was al niet echt handzaam te noemen. Als je geen grote handen hebt is dit toestel niet makkelijk met één hand te besturen. Ik kan zelf bijvoorbeeld met het toestel in mijn hand de tegenoverstaande hoeken van het scherm absoluut niet bereiken. Als de randen rondom het scherm kleiner waren geweest zou dat wel beter lukken.


De combinatie van een kale Android-versie en de relatief krachtige Snapdragon 410 zorgt ervoor dat de nieuwe Moto G lekker responsief is, afgezien van de hierboven beschreven functionaliteit in de slaapstand. Ik ontving van Motorola de variant met 1GB aan werkgeheugen, wat op papier natuurlijk vrij weinig is. Daar is in de praktijk niet bijzonder veel van te merken, maar het was toch niet verkeerd geweest als de 2GB-versie van de Moto G (2015) ook gewoon in Nederland zou worden uitgebracht.

De toevoeging van 4G-ondersteuning is natuurlijk zeer prettig nu de providers hun 4G-netwerken grotendeels op orde hebben. Had Motorola deze eigenschap nog steeds links laten liggen, dan was dat juist een flinke domper geweest. Dat er geen ondersteuning is voor WiFi-netwerken op de 5GHz-band kan wel problemen opleveren, de oudere 2.4GHz-band is in drukbevolkte omgevingen vaak overvol waardoor WiFi-netwerken niet altijd even lekker functioneren. Met de Moto G (2015) ben je echter toch toegewezen op deze band.