3min

Scherm, geluid & camera

Scherm


Met een schermgrootte van 5 inch en een resolutie van 720 bij 1280 pixels komt de pixeldichtheid op 294 pixels per inch. Daarmee is de Moto G (2015) net als vorig jaar geen hoogvlieger. Het is niet zo dat het beeld onscherp is, maar je merkt tijdens het gebruik wel dat letters bijvoorbeeld niet optimaal worden getoond.

Een groter probleem is de weergave van kleuren. De kleuren ogen wat flets. Door de combinatie van een beperkte kleurweergave en de wat te lage resolutie is het dus helaas zo dat het scherm geen pluspunt genoemd kan worden. Dit is dus één van de punten waarbij je merkt dat Motorola toch érgens op moet bezuinigen om tot een lage prijs te kunnen komen.


Motorola heeft het scherm wel weten te voorzien van Gorilla Glass 3 ter protectie. De bovenliggende laag is niet al te gevoelig voor vingerafdrukken.

Geluid


Motorola levert de Moto G zonder headset, ervan uitgaande dat gebruikers hier over het algemeen al van voorzien zijn. Doorgaans zijn de meegeleverde headsets in deze prijsklasse ook zo waardeloos dat ze vaak gewoon in het doosje blijven liggen. Dit is dus geen ongegronde keuze van Motorola.

Het geluid dat uit de speaker komt is niet onaardig en het volume is ook acceptabel. De lage en hoge tonen hadden veel beter gekund, maar veel concurrerende toestellen brengen het er een stuk slechter van af. Als je het volume volledig opendraait gaat muziek bijvoorbeeld niet vervormen of kraken, wat ook nog wel eens wil gebeuren.


Camera


Bij het openen van de Camera-app word je de eerste keer verwelkomd met een beknopte uitleg. Druk ergens op het scherm en de camera zal focussen op dat deel van het beeld. Veeg met je vinger omhoog en omlaag en je laat de camera in- en uitzoomen. Ook wordt nog maar eens benadrukt dat je de camera snel kan oproepen door de Moto G tweemaal te draaien. Vervolgens wordt nog aangegeven dat je met een veeg van links naar rechts de opties van de camera kan inzien en wijzigen, een veeg in tegenovergestelde richting brengt je naar de fotogalerij.


Voor de Moto G (2015) heeft Motorola teruggegrepen op de camerasensor die het bedrijf ook heeft gekozen voor de Google Nexus 6. Dat klinkt indrukwekkend en schept natuurlijk ook verwachtingen. Door te beweren dat er ook de nodige verbeteringen zijn doorgevoerd doet Motorola ook geen moeite om die verwachtingen enigszins te temperen.

Onderstaande foto’s zijn allen aardig gelukt. De foto’s die binnen zijn genomen hebben wel enige last van ruis, maar over het geheel genomen kan het er best mee door.


Onderstaande foto’s zijn genomen om de camera onder verschillende lichtomstandigheden te testen. Van links naar rechts: externe belichting zonder flits; geen externe belichting noch flits; geen externe belichting, maar met flitser.

Het valt vooral op dat de middelste foto erg slecht is. De Moto G heeft geen enkele moeite genomen om scherp te stellen en krijgt tevens weinig detail op de foto. De eerste en laatste foto zijn goed genoeg.


Motorola schept hoge verwachtingen door te benadrukken dat het dezelfde sensor als bij de Nexus 6 is, maar lost die niet in. Dat maakt de camera alsnog niet slecht, gezien de prijsklasse is het dik in orde. Je kan met de Moto G een prima kiekje schieten, maar voor de memorabele momenten is het toestel mijns inziens ongeschikt.