4min

Interface, software & gebruikservaring

Interface


Samsung heeft bij de Galaxy S6 Edge+ gewoon vastgehouden aan de interface van de Galaxy S6. Het betreft natuurlijk de TouchWiz-skin die Samsung al ettelijke jaren met Galaxy-toestellen meelevert. Door de jaren heen is de interface door verscheidene transformaties gegaan. Sinds Samsung veel kritiek kreeg op de aanslag die de skin op de systeemprestaties pleegde is TouchWiz ook een stuk lichter geworden. Dat is fijn, want daardoor worden toestellen natuurlijk stukken sneller.


Gebruikers hebben in de nieuwste versie van TouchWiz de mogelijkheid om de skin een andere uitstraling te geven. Daarvoor ga je naar de Instellingen-app en vervolgens naar Thema’s. Standaard zijn er drie thema’s, maar in de Theme Store vind je tientallen (op het moment van schrijven meer dan 170) thema’s en dus is de kans groot dat je wat naar je gerief zal vinden. Zelf opteer ik het liefst toch voor Samsung’s eigen thema, maar het is fijn dat je de daar niet per definitie aan vastzit.

Een andere belangrijke toevoeging van Samsung aan Android is de mogelijkheid om meerdere apps tegelijk op het scherm geopend te hebben. De mogelijkheid om het scherm ingeschakeld te laten zolang je ernaar kijkt is ook een blijvertje gebleken omdat deze echt wat toevoegt.


Natuurlijk is het toestel erg groot, ook mensen met flinke handen zullen er vermoedelijk niet in slagen om de Galaxy S6 Edge+ met één hand te besturen. Door ‘Bediening met één hand’ in te schakelen kan je er echter voor zorgen dat een kleiner deel van het scherm gebruikt wordt. Je activeert deze weergave door driemaal op de knop onder het scherm te drukken. Helaas kan je de grootte van het venster niet zelf aanpassen. Door weer driemaal te drukken wordt de mode weer uitgeschakeld.

Software


De Galaxy S6 Edge+ wordt geleverd met 45 toegevoegde applicaties. Voor het merendeel zijn dit apps van Google die Samsung verplicht moet toevoegen. Er zijn ook wat eigen apps van Samsung zelf, zoals Smart Manager, S Planner, S Health, S Voice, Galaxy Apps, Notitie, Mijn bestanden en SideSync. Deze apps hebben stuk voor stuk zo hun toegevoegde waarde. Samsung voegt ook de Samsung Gear-app toe en dat vind ik overbodig, het zou me verbazen als meer dan 10 procent van de eigenaars van een Galaxy S6 Edge+ ook een Gear-horloge hebben. Zij kunnen die app ook prima uit eigen initiatief downloaden.

Er wordt ook een flinke rits apps van Microsoft toegevoegd: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive en Skype. Waar we dat aan verdiend hebben is me een raadsel, maar het zal Samsung ongetwijfeld een financieel voordeel opleveren. Als laatste zijn er ook nog de apps van Facebook, Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp. Dat deze apps toegevoegd worden vind ik oké, omdat deze waarschijnlijk ook wel gebruikt zullen worden.

Afgezien van Galaxy Apps, Mijn bestanden, S Planner en Smart Manager zijn de genoemde apps te verwijderen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om Google-apps zoals Chrome, Maps, YouTube, Play Store, Gmail en Google Drive weg te kegelen, mocht je dat willen. Direct na het in gebruik nemen van de Galaxy S6 Edge+ is er nog 23,25 GB aan vrije ruimte over. Er wordt dus al bijna 9 GB ingenomen door andere zaken. Dat is toch een aardige hap uit het totaal.

In de Galaxy Apps-winkel van Samsung mogen de eigenaars van een Galaxy S6 Edge+ verscheidene apps kosteloos downloaden uit de Essentials- en Gifts-secties. Om eerlijk te zijn zit tussen de cadeau’s weinig spannends.


Gebruikservaring


Ondanks zijn flinke omvang is de Galaxy S6 Edge+ niet zwaar te noemen en doordat de metalen zijdes enigszins gebold zijn ligt het toestel ook aardig goed in de hand. Android draait zonder horten of stoten en apps worden vlot opgestart.

De eerste keer dat Samsung een vingerafdrukscanner toevoegde was met de Galaxy S5. Deze scanner was werkelijk een barrel en functioneerde dramatisch. Met de Galaxy S6 is daar veel verbetering in gekomen, omdat je niet langer over de scanner hoeft te vegen maar je vinger er gewoon op kan leggen. Het scannen werkt snel en grotendeels vlekkeloos. De vingerafdrukscanner trekt het echter niet zo goed als je je vinger in een andere hoek plaatst dan waarmee deze is geregistreerd. Ook valt op dat het registreren van een vingerafdruk een heikel karwei is: voor elke afdruk moeten maar liefst 23 scans worden gemaakt, bij een iPhone 6 zijn het er 13 en dat is een beduidend verschil. Gelukkig hoef je je hier maar één keer doorheen te slaan. Samsung is wat dit betreft dus nog altijd niet op hetzelfde niveau als Apple, maar er zijn wel duidelijke verbeteringen.