2min

Conclusie

Is de Surface 3, net als zijn grotere broer, een goed alternatief voor je laptop? Het antwoord daarop is ja, zolang je hem maar niet vergelijkt met een al te krachtige laptop. Ben je op zoek naar toch wat meer paardenkracht en een iets rianter scherm, dan is de Surface Pro 3 toch een betere keuze. Ook omdat dat model inmiddels flink in prijs is gezakt. Zelfs vergeleken met een gemiddeld geprijsde laptop schiet de Surface 3 tekort op aspecten als opslagruimte en aansluitingen.

Tel daarbij op dat de Surface 3 relatief duur is en het totaalpakket zal geen massa’s consumenten overhalen om hem alsnog te kopen. Het instapmodel met 2GB en 64GB SSD gaat voor 600 euro over de toonbank, en dat is exclusief het broodnodige Type Cover toetsenbord (150 euro). Ter vergelijking, de instapversie van de Intel Core i3 Surface 3 Pro kost inclusief toetsenbord 1000 euro. Voor 250 euro extra heb je dan wel 2x meer RAM, een snellere processor, de Surface Pen, identieke accuduur en een groter scherm met hogere resolutie.

Als we de prijs even volledig buiten beschouwing laten, is de Surface 3 absoluut een mooi apparaat met een premium look-and-feel, een fraai ontwerp, goed scherm en een prima werktijd op een volle accu. Deze eigenschappen maken hem met name ideaal voor wie veel onderweg is en de Surface 3 ten alle tijden bij zich wil hebben.

Om de Surface 3 een groter succes te laten worden, zal Microsoft de prijs moeten verlagen, de specificaties van het instapmodel moeten verbeteren of standaard het onmisbare toetsenbord erbij leveren. Als Microsoft alle drie voor elkaar krijgt, zal de Surface 3 de meeste kans maken om een goede laptop vervanger te worden.

Voor degene die zich afvraagt of de Surface 3 goed te gebruiken is als tablet en niet als laptop-vervanger, dat is geen optie, want de Windows Store schiet op dit moment nog ernstig te kort in het leveren van voldoende goede apps. Dat heb je aan een Android-tablet of iPad simpelweg veel meer. Microsoft moet dat gaat de komende tijd nog gaan dichtlopen met Windows 10 en dat gaat nog wel even duren.
6.7
  • Goede accuduur;
  • Fraai, compact en solide behuizing;
  • Uitstekend scherm;
  • Tegenvallende prestaties;
  • Toetsenbord niet meegeleverd;
  • Relatief duur.