2min

Tags in dit artikel

, , ,

Accuduur

De accucapaciteit van de iPhone 6S is een fractie lager dan die van de iPhone 6. Waarom Apple daartoe heeft besloten is onduidelijk, maar wellicht heeft dit te maken met de extra ruimte die de 3D Touch-laag nodig heeft. Indien de Apple A9-chipset zuiniger met energie omspringt zou dit niet per definitie hoeven resulteren in een lagere accuduur dan bij de iPhone 6.

De accuduur van de iPhone 6S testen we met behulp van een test waarbij urenlang een video vanaf YouTube wordt gestreamd. Hierbij wordt de schermhelderheid van de smartphone op een vast niveau ingesteld en schakelen we bepaalde draadloze verbindingen uit, ook sluiten we applicaties die in de achtergrond draaien. Naderhand berekenen we wat de iPhone procentueel per uur aan accucapaciteit heeft verbruikt.

De iPhone 6S sluit de test af met een verbruik van iets minder dan 10 procent per uur. Dit is een goed resultaat, maar de iPhone 6 deed het vorig jaar wel een fractie beter. De wat lagere accucapaciteit wordt in deze situatie dus niet volledig gecompenseerd door de zuinigere Apple A9-chipset. Voor een high-end smartphone is dit echter wel gewoon een prima resultaat. De Samsung Galaxy S6, LG G4 en HTC One M9 hebben bijvoorbeeld respectievelijk een procentueel verbruik van 14,5, 14,9 en 20,7.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)



Sinds iOS 9 is het mogelijk om een energiebesparende mode in te schakelen, waardoor de accuduur logischerwijs wordt verhoogd. Deze mode is niet zo extreem als dat we tegenwoordig op verschillende Android-toestellen zien, maar effectief is hij zeker. Uit onderzoek van Matt Birchler blijkt dat het accuverbruik met bijna 40 procent wordt verlaagd wanneer de Low Power Mode wordt ingeschakeld. Standaard zal een iOS-apparaat pas vragen om deze mode in te schakelen wanneer de acculading onder de 20 procent duikt, maar je kan de mode natuurlijk ook handmatig inschakelen, of het aan Siri vragen.

De accu van de iPhone 6S houdt het makkelijk een dag vol, maar een tweede dag zal er niet altijd in zitten. Als je de Low Power Mode direct inschakelt, zal die tweede dag in de regel toch wel moeten lukken, al blijft het afhankelijk van wat je allemaal met je iPhone doet.