3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Door de ronde achterzijde en stroeve achterkant ligt het toestel best prettig in de hand, het is wel jammer dat de randen ietwat scherp en glad zijn. De Moto X Play heeft een scherm van 5,5 inch en is daarmee natuurlijk vrij fors, natuurlijk kan de gemiddelde gebruiker het toestel ook niet met één hand vasthouden en besturen. De ronde achterkant zorgt er bovendien voor dat het toestel bij gebruik niet stabiel op een platte ondergrond ligt, maar steeds aan het schudden is.

Motorola voorziet Android niet van een eigen skin en daar ben ik persoonlijk altijd dolblij mee. Android is dan zoals het hoort te zijn: gevrijwaard van matige ontwerpen en overbodige functionaliteit die fabrikanten eraan toevoegen. Ook is Motorola hierdoor in theorie in staat om Android-updates snel te verspreiden. Op het moment van schrijven is de update er echter nog niet. Nu draait de Motorola Moto X Play dus nog op Android 5.1 Lollipop en dat gaat ook als een trein.

De behuizing van deze smartphone is waterafstotend en kreeg een IP52-certificaat. De vijf houdt in dat de behuizing vrijwel geheel stofdicht is. De twee betreft de waterdichtheid, de officiële term hiervoor is drupdicht. De Moto X Play kan wel wat water verdragen, maar je moet ‘m absoluut niet in een gevulde gootsteen laten vallen. De IP52-waardering is dus eigenlijk niet zoveel waard: ik ken geen enkele telefoon die in normale staat bij een paar druppels regen het leven laat.


Software


Motorola is vies van bloatware en dat komt goed uit, want dat is ondergetekende ook. Het aantal toegevoegde apps is dus ook tot een minimum beperkt, het gaat enkel om Moto Connect, Moto Help, Moto Migreren en Moto.

Met Moto Connect heb je een app waarmee je alle gekoppelde apparaten kunt beheren. Moto Help is bedoeld om nieuwe Android-gebruikers wegwijs te maken, terwijl je met Moto Migreren de gegevens van je oude toestel kunt overhevelen. Helaas biedt Motorola hierbij alleen ondersteuning voor Android-toestellen, dus geen iPhones of Windows Phones.


Als laatste is er de Moto-app, waarmee Motorola enkele leuke toevoegingen aan Android biedt. Je kan bijvoorbeeld automatisch op een handsfree-mode overschakelen wanneer je toestel merkt dat je aan het autorijden bent, of een automatische stille mode tijdens de nacht in laten schakelen. Middels bepaalde handbewegingen kan je bijvoorbeeld ook de Camera-app opstarten. Er is ook ondersteuning voor stemcommando’s, maar helaas niet voor zinnen die in het Nederlands gesproken zijn.

De Moto-app biedt ook de Moto Display-functie, voor het tonen van notificaties als het toestel vergrendeld is. Als je het toestel een beetje beweegt schakelt het scherm kortstondig in en dan zie je iconen van de apps die een notificatie hebben ontvangen. Eventueel kan je het icoon indrukken voor meer informatie. In je broekzak of met het scherm naar beneden toont de Moto X Play dit scherm overigens niet, maar dat is ook nergens voor nodig. Al met al is het een elegante manier om notificaties te tonen.