3min

Tags in dit artikel

, , ,

Scherm, geluid & camera

Scherm


Het scherm van de Moto X Play vind ik erg goed. De resolutie is hoog en de kleuren zien er goed uit. Daarmee is eigenlijk al direct alles gezegd, gezien de prijs van de Moto X Play mag er gewoon absoluut niet geklaagd worden.


Motorola heeft gekozen voor een laag Gorilla Glass 3 ter bescherming van de display. Dat is een prima keuze omdat dit glas erg krasbestendig is. Helaas is het scherm wel redelijk reflectief, met tegenlicht is het dus wel eens moeilijk afleesbaar. Ook afdrukken van vingers blijven redelijk snel staan, wat de leesbaarheid eveneens niet ten goede komt. Sommige fabrikanten kiezen voor de toevoeging van een oleofobe afdeklaag over het glas, waardoor de afdrukken het lastiger hebben om te blijven staan.

Geluid


De Moto X Play lijkt een stereospeaker aan boord te hebben, maar dat is slechts uiterlijk bedrog. Alleen de onderste speaker voert geluid uit als je bijvoorbeeld muziek afspeelt.

De speaker kan vrij luid. Daarbij zijn de hoge tonen best goed, maar lage tonen zijn wat ondermaats. Dat is voor smartphones helaas niet zo bijzonder, de ruimte voor een goede speaker is gewoon vrij beperkt. Toch zijn er toestellen die beduidend beter geluid produceren.


Camera


Motorola heeft gekozen voor een camera met een sensor die foto’s in 21 megapixels vastlegt. Het starten van de Camera-app kan je heel makkelijk doen door tweemaal met je pols te draaien, mits je dit hebt ingeschakeld in de Moto-app. Maak je die beweging in de Camera-app, dan wissel je tussen de primaire en selfie-camera.

Het valt op dat de Moto X Play erg snel is in het schieten van foto’s, maar dat de beelden ook meer dan eens bewogen zijn. Standaard schiet de Moto X Play gewoon een foto als je op het scherm tikt, maar dan wordt er regelmatig niet goed scherpgesteld. Er is een mode waarbij je een cirkel kan verslepen naar het deel van het beeld waarop moet worden gefocust en ik kan je aanraden om hier gebruik van te maken, hierbij kan je eventueel ook de belichting aanpassen.


De eerste serie foto’s is betrekkelijk goed te noemen. De Moto X Play heeft wel best wat ruimte nodig om scherp te kunnen stellen bij een macrofoto, maar het onderwerp is relatief scherp vastgelegd. De foto’s van het kantoor en buiten zijn ook scherp, maar ook wat donker en korrelig.


Bij de tweede serie kijken we naar de prestaties bij verschillende belichtingen. Eerst is er geen flitser en nauwelijks omgevingslicht, daarna wordt de flitser ingeschakeld en als laatste is er omgevingslicht en geen flitser. De eerste foto is barslecht, er is nauwelijks iets zichtbaar. De foto met flits is scherp en goed belicht, net als de foto met externe belichting.

De camera van de Moto X Play zorgt voor een nogal gemengde gevoel. Aan de ene kant zijn foto’s regelmatig erg scherp en worden kleuren goed vastgelegd, aan de andere kant is de belichting meer dan eens ondermaats en de foto’s zijn regelmatig onscherp.