4min

Scherm, geluid & camera

Scherm


Het scherm van de Nexus 6P meet 5,7 inch en er zijn 3,7 miljoen pixels in verwerkt. De resolutie bedraagt namelijk 1440 bij 2560 pixels, ook wel Quad HD genoemd. Met deze gegevens kom je uit op maar liefst 518 pixels per inch, wat ver boven de grens van het waarneembare voor het menselijke oog uitstijgt. Die grens ligt bij smartphones namelijk rond de 320 pixels per inch. Met een Full HD-scherm op deze grootte hadden Google en Huawei ook gewoon goed gezeten, dan spraken we namelijk over 386 pixels per inch. Wat mij betreft is de toevoeging van een Quad HD-scherm dus onzinnig en maakt het de Nexus 6P alleen maar onnodig duur, om nog maar te zwijgen over de extra belasting voor de accu.


Natuurlijk wil ik hier absoluut niet mee beweren dat ik niet te spreken ben over het AMOLED-scherm dat Huawei heeft gekozen. De kleuren zien er levendig uit en het contrast tussen lichte en donkere delen van het beeld is bij AMOLED-schermen sowieso als vanouds goed. Wel valt me op dat de display op zichzelf helemaal niet zo donker is. Je kan de randen duidelijk onderscheiden van de zwarte zijdes.

Het scherm is afgedekt met een laag Gorilla Glass 4, de nieuwste versie van het befaamde glas van Corning. Bij deze versie heeft Corning voornamelijk gewerkt een de gevoeligheid bij plotselinge impact, zoals aan val. Bij een val van een meter zou het glas in 80 procent van de gevallen intact moeten blijven. Helaas blijft Gorilla Glass zonder extra behandelingen zoals een oleofobe laag relatief gevoelig voor vingerafdrukken, ook spiegelt het scherm van de Nexus 6P best veel.

Geluid


Met een stereo-opstelling verwacht je dat de Nexus 6P best wat herrie kan produceren. Dat is ook zo, maar niet zo zeer op een positieve manier. Het geluid kan hard, maar hoge tonen zijn vlak en lage tonen zijn in hun volledigheid afwezig.

Dit is de achilleshiel van de Nexus 6P, ik kan niemand aanraden om eens even lekker een muzieknummertje te gaan luisteren met deze telefoon, tenzij je speakers of een koptelefoon gebruikt natuurlijk.


Camera


Het gebeurt niet vaak dat fabrikanten ervoor kiezen om de resolutie van een camera omlaag te schroeven. We zagen dit bij HTC met de One-serie wel gebeuren, maar het zou een leugen zijn om dat een succes te noemen. Nu gaat de resolutie van de Nexus 6P ook maar een beetje omlaag: van 13 naar 12,3 megapixels. Huawei en Google benadrukken hierbij ook dat de grootte van de afzonderlijke pixels aanzienlijk is: 1,55 micrometer. Dat is bijvoorbeeld groter dan de pixels van de iPhone 6S, die 1,5 micrometer meten. Hoe groter de pixels, hoe meer licht ze kunnen opvangen. Een foto natuurlijk een representatie van het opgevangen licht, dus de pixelgrootte is zeker van belang.


Bij het nemen van een macrofoto viel op dat de Nexus 6P hier niet zo goed toe in staat is. Er is namelijk aardig wat afstand tussen het toestel en object benodigd om een scherp beeld te kunnen krijgen. Dan nog is de scherpte maar zeer matig. De kantoorfoto is redelijk goed, al had deze nog wel helderder mogen zijn. Ook is er in de iets donkerdere gedeeltes sprake van ruis. De foto die buiten is genomen is scherp en de belichting is overeenkomstig met het weer.


De tweede serie foto’s is bedoeld om te kijken hoe de Nexus 6P presteert bij verschillende lichtomstandigheden. Bij de eerste foto is enkel een beetje extern licht aanwezig en wordt er niet geflitst. De Nexus 6P presteert hier zeer verdienstelijk, zeker als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met wat de Moto X Play onlangs liet zien. Hierbij zie je dus dat de grote pixels hun uitwerking zeker niet missen. Bij de tweede foto wordt de flitser gebruikt en ook hier kunnen we spreken van een goed beeld. De foto is scherp en de bundel vanuit de flitser is netjes gedoseerd. Bij de laatste foto is er externe verlichting aanwezig en wordt niet geflitst. Hier is helaas wel weer duidelijk meer sprake van ruis.

De camera van de Nexus 6P is goed, maar net als bij de Nexus 6 kan je ‘m niet als exceptioneel bestempelen. De camera scoort vooral goed bij weinig licht.