4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Om laptops qua gebruikservaring aan de kaak te stellen, gebruik ik het apparaat gedurende mijn dagelijkse leven zoveel mogelijk. Zo schrijf ik deze recensie ook op de Envy 13.

Over de snelheid van de Envy 13 kan ik niet klagen. De laptop is bijvoorbeeld snel opgestart. De Envy 13 draait z’n hand ook niet om voor de gebruikelijke taken zoals internetbrowsen, tekstverwerken en video’s bekijken.


Toetsenbord


Afgezien van deze nare samenwerking tussen het toetsenbord en de touchpad, is het absoluut geen straf om teksten te moeten tikken op de Envy 13. Dit is mede te danken aan de kleine kanteling die het toetsenbord dankzij het scharnier krijgt.

Soms hebben laptops toetsen die je bijna niet voelt wanneer je ze indrukt, maar bij de Envy 13 is daar absoluut geen sprake van. Zoals het een moderne laptop betaamt, is er ook verlichting voor de toetsjes aanwezig, zodat je ook in het donker je weg zal kunnen vinden.


Touchpad


De touchpad heeft enigszins opmerkelijke verhoudingen, want het oppervlak is nogal breed. Ik denk zelf dat weinig gebruikers de touchpad in de volledige breedte zullen gebruiken, maar liever te breed dan te smal.

Voor multitouch-commando’s kan de HP Envy 13 overweg met maximaal drie vingers. Gezien de breedte van de touchpad was het zeker geen slecht idee geweest om ook invoer met vier vingers te ondersteunen.

Wat me wel ook is opgevallen, is dat er een irritant verband zit tussen het toetsenbord en de touchpad. Als je het toetsenbord gebruikt hebt en vervolgens vlug overschakelt naar de touchpad om de cursor te verplaatsen, dan beweegt de cursor in eerste instantie niet. Dit heeft te maken met een beveiliging die je handpalmen moet filteren, maar deze is zo rigoureus (of slecht) geschreven, dat in feite alle invoer op je touchpad wordt geblokkeerd tijdens en ongeveer een seconde na een toetsaanslag. Deze beveiliging is uit te schakelen in de Synaptics-software onder het kopje SmartSense.

Synaptics heeft de touchpad geleverd en als je instellingen wilt wijzigen zal je ook in de software van dat bedrijf moeten rommelen. Persoonlijk vind ik Synaptic’s configuratie-app echt een draak om te gebruiken, dat is in dit geval natuurlijk niet anders. Je krijgt wel fijne visualisaties van multitouch-commando’s te zien, maar de app is gewoon erg traag.


Scherm


De Envy 13 heeft een QHD+ IPS-scherm, QHD+ komt neer op 3200 bij 1800 pixels. Op een formaat van 13,3 inch kom je dan uit op een pixeldichtheid van 276 pixels per inch, wat erg netjes is.

Het scherm is afgewerkt met een glanzende laag. Gelukkig reflecteert deze laag niet al te sterk, dus ook bij fel licht is het scherm goed af te lezen.

Er zijn overigens ook varianten met een Full HD-resolutie beschikbaar, dan heb je bovendien ook een ontspiegelde laag in plaats van een glanzende. De Envy 13 heeft geen touchscreen aan boord en dat geldt voor alle modellen.


Geluid


Voor het geluid in de Envy 13 heeft HP samengewerkt met Bang & Olufsen. Dat is een grote naam, maar dat dat geen garantie voor goed geluid biedt bewees de HP Spectre x2 onlangs nog. Bij dat apparaat noemde ik het volume treurig en de geluidskwaliteit viel vies tegen.

Met de Envy 13 is het gelukkig beter gesteld. Het geluid is nog steeds niet erg krachtig, maar de kwaliteit is voor een laptop wel in orde. Het geluid is helder, lage tonen zijn daarentegen niet heel erg aanwezig.


Vingerafdrukscanner


De Envy 13 beschikt over een vingerafdrukscanner, welke rechts onder het toetsenbord is geplaatst. De vingerafdrukscanner maakt gebruik van Windows Hello, waarmee je met biometrische sensoren kan inloggen in Microsoft’s besturingssysteem.

Om een vingerafdruk in te kunnen stellen moet je eerst een pincode voor je account instellen. Om een pincode in te kunnen stellen moet je eerst een wachtwoord voor je account instellen. Bij het instellen van de vingerafdruk moet je je vinger een aantal keren over de scanner vegen, zodat er een goed profiel van kan worden gemaakt.

Het gebruik van de vingerafdrukscanner is vrij eenvoudig, al blijft het veegsysteem qua gebruikservaring onhandig. Ook als er meerdere accounts op één systeem zijn geregistreerd, dan hoef je alleen maar met je vinger over de scanner te bewegen en wordt de juiste account geselecteerd. Je hoeft dus niet eerst nog te klikken op jouw account.