4min

Gebruikservaring

Recensies van laptops schrijven we altijd op het systeem zelf, zodat we te weten komen hoe het voelt om erop te werken. De Yoga 900 is als vanzelfsprekend snel in gebruik. Dankzij de grote SSD is het opstarten van Windows ook zo gebeurd.


Dankzij het flexibele scharnier kan je het scherm vrijwel 360 graden draaien. Zo kan je de Yoga 900 als laptop gebruiken, maar ook als tablet of iets dat er tussenin zit. Lenovo bedacht naast de laptop- en tabletmode ook de Tent- en Portret-mode, maar in die houding zal de Yoga 900 waarschijnlijk aanzienlijk minder gebruikt worden.

Vanuit de fabriek wordt de laptop voorzien van Windows 10, wat voor de gemiddelde gebruiker van Windows 8 geen gigantische overstap zal vormen.


Toetsenbord


Lenovo heeft ervoor gekozen om de rechtse Shift-knop maar een fractie groter te maken dan de gemiddelde toets. Dit zorgt ervoor dat je de toets nogal eens mist, al wen je er wel aan. Lenovo heeft dit gedaan zodat de pijltjestoetsen even groot zijn als normale toetsen, veel fabrikanten kiezen ervoor om het pijltje omhoog en omlaag de ruimte van een normale toets te laten delen. Het is misschien een kwestie van smaak, maar ik zie liever een dikke, vette Shift-toets. Hetzelfde geldt voor de Backspace, welke net zo groot is als de Shift-knop.

De toetsen hebben onderaan een wat aparte vorm. Ze zijn namelijk voorzien van een ronding, terwijl ze verder gewoon rechte zijdes hebben. Lenovo maakt er zelf geen woorden aan vuil, maar waarschijnlijk is het een vondst om te voorkomen dat je per ongeluk meerdere toetsen indrukt.

Afgezien van het formaat van de backspace en de rechtse Shift-knop vind ik het toetsenbord redelijk lekker werken.


Touchpad


Het touchpad van de Lenovo Yoga 900 is voor moderne standaarden relatief klein. Dat wil zeggen dat er ruimte was om het touchpad groter te maken.

De leverancier van het touchpad is Synaptics, zoals vrijwel altijd het geval is bij Windows-laptops. Natuurlijk is er ondersteuning voor multitouch-invoer, in dit geval met maximaal vier vingers. Ondanks het relatief beperkte formaat werkt invoer met meerdere vingers vlekkeloos.

Standaard is een functie ingeschakeld die ervoor zorgt dat onbedoelde invoer met je handpalm wordt gefilterd. Deze functie is echter zo matig geprogrammeerd, dat het er ongeveer op neerkomt dat het touchpad simpelweg geblokkeerd is tijdens invoer op het toetsenbord en ongeveer een seconde erna. Misschien zie je in eerste instantie het probleem niet, maar als je vlotjes schakelt tussen het typen van teksten en invoer via het touchpad, zal je merken dat de cursor in eerste instantie niet beweegt vanwege deze blokkade. Spuugvervelend, maar gelukkig wel op te lossen door de Palm Tracking-functie in de Synaptics-software uit te schakelen.

Scherm


Het scherm heeft een Quad HD+ resolutie. Dit komt neer op 3200 bij 1800 pixels. Standaard gebruikt de Yoga 900 deze resolutie ook, maar is een vergroting van 200% ingeschakeld, wat in feite ongeveer hetzelfde is als Apple’s Retina-schermen. Je houdt dan een werkelijke resolutie van 1600 bij 900 pixels over.


Het scherm oogt wat betreft kleuren goed, maar oogt desalniettemin niet heel helder. De glanzende afwerking is bovendien sterk reflectief, waardoor het lastig wordt om het scherm af te lezen als er veel licht op valt, bijvoorbeeld wanneer de zon erop schijnt.

Geluid


Voor het geluid heeft Lenovo samengewerkt met het gerenommeerde audiobedrijf JBL. Dat zulke samenwerkingen geen sleutel tot succes hoeven zijn, hebben we in het verleden helaas al veelvuldig moeten concluderen.

Bij de Yoga 900 zijn de speakers aan de onderzijde verwerkt, achter een aantal kleine grills. Als je je laptop op een tafel of andere harde ondergrond hebt staan, betekent dit dat het geluid versterkt wordt dankzij de weerkaatsing. Dit principe pakt bij de Yoga 900 goed uit, want het geluid is vrij krachtig als er een ondergrond is. Zonder ondergrond wordt het geluid ineens een stuk minder hard.

Gelukkig leveren Lenovo en JBL goed werk af, want de kwaliteit van het geluid is in orde. Het geluid kan niet alleen hard, maar blijft ook op hoog volume gewoon goed. Omdat hoge tonen duidelijk aanwezig zijn is het geluid helder, de lage tonen zijn -zoals gebruikelijk- ondervertegenwoordigd.