3min

Gebruikservaring, Edge-scherm & software

Gebruikservaring


Het scherm van de Galaxy S7 Edge heeft een formaat van 5,5 inch, maar doordat de zijdes gebogen zijn beslaat het scherm niet zoveel ruimte als bij toestellen met een plat scherm. De Apple iPhone 6S Plus is bijvoorbeeld een halve centimeter breder dan de Galaxy S7 Edge, ondanks dezelfde schermgrootte. De Galaxy S7 Edge is voor mij persoonlijk wel nog steeds veel te groot om met één hand te kunnen gebruiken.

De afgelopen jaren wordt het steeds gebruikelijker: een scherm dat te allen tijde ingeschakeld is. De Samsung Galaxy S7 doet ook vrolijk mee aan deze trend. Je hebt de mogelijkheid om klok, kalender of afbeelding te laten tonen. Ook worden de acculading en notificaties weergegeven, maar dit laatste wel alleen vanuit meegeleverde Samsung-apps. Je hoeft dus geen notificaties vanuit bijvoorbeeld Facebook Messenger, Gmail of WhatsApp te verwachten. Dat is al een flinke tekortkoming, maar helaas is het scherm ook niet interactief. Je kan dus bijvoorbeeld niet notificaties openen om meer informatie te verkrijgen. Deze functie laat dus nog erg veel te wensen over, terwijl Samsung toch ruim de mogelijkheid heeft gehad om te bekijken hoe andere fabrikanten zoals LG en Motorola dit hebben uitgewerkt.


Edge-scherm


De Galaxy S7 Edge is voorzien van een scherm dat aan beide zijdes gebogen is. Samsung slaagt er niet in om deze eigenschap op functioneel vlak uit te buiten. Er is de mogelijkheid om een paneel uit de zijkant van het scherm te trekken, waarop onder andere snelkoppelingen naar contacten en apps op te vragen zijn, of informatie over aandelen, het laatste nieuws, enzovoorts. Het paneel is tweemaal zo breed als bij de Galaxy S6 Edge en is daardoor wel wat functioneler. Het paneel is niet beschikbaar op de reguliere Galaxy S7, maar je hebt er absoluut geen gebogen scherm voor nodig. Ook zijn veel apps en websites -uiteraard- niet bedacht op een scherm zoals dit, waardoor bijvoorbeeld tekst gewoon doorloopt op de gebogen zijdes. Dat vergroot de leesbaarheid natuurlijk absoluut niet.

Tijdens het testen van de Galaxy S7 Edge merkte ik dat het regelmatig voorkomt dat het scherm per abuis registreert invoer van je handpalm of de vingers van de hand waarmee het toestel vastgehouden wordt. Daardoor komt het nogal eens voor dat je een melding wegklikt of een verkeerde knop indrukt. Soms lijkt het zelfs alsof de Galaxy S7 Edge volledig is vastgelopen, maar dan blijkt het dat je het scherm onbewust blokkeert met je handpalm of vingers. Samsung zou dit soort onbedoelde invoer natuurlijk weg moeten filteren.


Software


Samsung heeft de Galaxy S7 voorzien van Android 6.0 Marshmallow, momenteel de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Zoals we van vrijwel alle Android-fabrikanten gewend zijn wordt het besturingssysteem voorzien van extra functies en een eigen uiterlijk. De afgelopen jaren proberen fabrikanten hier zo subtiel mogelijk bij te zijn door geen al te ingrijpende veranderingen door te voeren. Ook mogen de wijzigingen niet te veel invloed hebben op de algemene snelheid van het toestel. Samsung slaagt hier goed in, want de Galaxy S7 voelt snel aan en er zijn weinig overbodige zaken toegevoegd.

Dan heb ik de toegevoegde apps echter buiten beschouwing gelaten. De Galaxy S7 bevat standaard bijvoorbeeld twee internetbrowsers, twee notitie-apps, twee galerij-apps, twee mail-apps, twee app-winkels en twee cloudopslag-apps. Dan worden ook standaard nog de gratis apps Facebook, Instagram, Skype, WhatsApp en de Office-apps meegeleverd. Je kan de overbodige apps wel uit het zicht verbergen door ze uit te schakelen, maar ze zijn niet te verwijderen en nemen dus wel opslagruimte in beslag. Het is dus geen wonder dat standaard al bijna 10 van de beschikbare 32GB aan opslagruimte is opgeslokt door Android en de meegeleverde apps: een klassieke fout van Samsung waar sinds de Galaxy S III steevast over geklaagd wordt.