3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Ondanks dat het scherm van de G5 een fractie kleiner is geworden, vind ik het toestel nog altijd niet bepaald handzaam. De G5 blijft gewoon een vrij fors toestel en is zodoende voor mij persoonlijk absoluut niet met één hand te bedienen. Ik vind het persoonlijk dan ook jammer dat LG niet meer zoveel moeite doet om de randen rondom het scherm zo ver mogelijk te verkleinen. Aan de zijdes van het scherm zit een rand van ongeveer 4 millimeter, elke millimeter die daarvan zou worden afgeschaafd zou dubbel tellen.

Ik ben er blij mee dat LG ervoor gekozen heeft om de volumeknoppen terug te verhuizen naar de zijkant van het toestel. Hierdoor hoef je niet meer zo te zoeken naar deze knoppen. De vingerafdrukscanner die ook figureert als aan-/uitknop zit nog wel op de achterzijde, maar doordat hier nu niet zoveel knoppen zitten is deze ook eenvoudiger te vinden. De vingerafdrukscanner is redelijk precies en slaagt er bijvoorbeeld ook in om je identiteit te verifiëren als je je vinger door het zoeken niet geheel op de sensor weet te leggen. De sensor is in standby altijd ingeschakeld en je hoeft dus niet eerst de telefoon handmatig in te schakelen.

Hoewel de G5 geen AMOLED-paneel aan boord heeft, blijft het scherm wel altijd ingeschakeld. Zet je de G5 in standby, dan wordt de schermverlichting met 70 procent teruggedraaid en wordt op een gedeelte van het scherm de datum, tijd en notificaties getoond. Volgens LG kost dit per uur ongeveer 0,8 procent van de accucapaciteit. Op een gemiddelde dag kost dit zodoende ongeveer 1/8e van je accu. De gedachte is echter dat gebruikers het scherm niet zo vaak volledig hoeven in te schakelen om te zien of er nog belangrijke notificaties zijn. Op die manier zou juist energie bespaard moeten worden. Of het ook echt zo werkt is natuurlijk de vraag en bovendien per gebruiker verschillend. De Always-on-functionaliteit is overigens ook gewoon uit te schakelen.


LG is er in tegenstelling tot Samsung in geslaagd om notificaties van alle apps te tonen, zodat je bijvoorbeeld ook kan zien dat je een WhatsApp-bericht hebt ontvangen. Er is helaas geen interactie met de notificaties mogelijk.

Software


LG heeft de G5 voorzien van de meest recente versie van Android, maar dat is ook niet meer dan logisch: Android 6.0 werd door Google in oktober 2015 uitgebracht. LG heeft Android voorzien van een eigen skin: UX 5.0. Vergeleken met de vorige versie van UX is er niet zoveel veranderd. Het blijft een redelijk conservatieve skin die Android niet volledig op de schop neemt.


Wel opmerkelijk is dat LG ervoor koos om de App Drawer van Android te verwijderen. De App Drawer is het bij veel gebruikers bekende overzicht van applicaties. Bij de LG G5 was dit overzicht er niet en staan alle apps dus op de homescreens, zoals bij Apple’s iOS het geval is. Doordat Android echter widgets ondersteunt zorgt dit voor een rommelige indruk. LG kon daarom ook rekenen op het nodige commentaar, wat het Zuid-Koreaanse bedrijf ertoe deed bewegen om de App Drawer met een update alsnog te introduceren op de G5.

Zoals we van veel fabrikanten -helaas nog steeds- gewend zijn levert LG de nodige bloatware mee met de G5. Zo vinden we bijvoorbeeld de gratis applicaties Evernote, Facebook en Instagram op het toestel terug. Aangezien ze gratis zijn is er geen toegevoegde waarde omdat er ook mensen zijn die deze apps niet gebruiken, maar ze zijn ook nog eens niet te verwijderen en nemen dus wel opslagruimte in beslag.