3min

Tags in dit artikel

, ,

Scherm, geluid & camera

Scherm


De Galaxy A3 heeft een schermresolutie van 720 bij 1280 pixels, op een schermformaat van 4,7 inch. De Galaxy A5 toont 1080 bij 1920 pixels op 5,2 inch. De pixeldichtheid van de smartphones komt hiermee op respectievelijk 312 en 424 pixels per inch. Zeker bij de Galaxy A5 is dat in orde, maar de resolutie van de Galaxy A3 is ook voldoende. Een hogere pixeldichtheid heeft eigenlijk alleen maar zin wanneer je het toestel wilt gebruiken voor VR-toepassingen.


Zoals we van Samsung gewend zijn is gebruikgemaakt van eigen Super AMOLED-panelen. Deze panelen hebben de eigenschap om kleuren erg levendig neer te zetten, ze zijn daarnaast in staat om zwarttinten zeer donker weg te zetten. Het grootste nadeel van dit type panelen is dat wittinten vaak blauw uitslaan. Leg je een smartphone met een ander type scherm naast de Galaxy A3 en Galaxy A5, dan zal dit ook zeker opvallen. Het kan natuurlijk aan ons testmodel liggen, maar zeker bij de Galaxy A5 valt op dat het scherm blauw uitslaat. Bij normaal gebruik is het niet zo’n probleem maar in zo’n situatie valt het wel op.

Wat ook opvalt is dat de Galaxy A3 en Galaxy A5 niet zo gevoelig zijn voor vingerafdrukken die op het scherm blijven staan. Ze zijn er natuurlijk wel, maar het is miniem. Vingerafdrukken zijn voornamelijk een probleem wanneer je overdag buiten bent: het scherm is dan vaak toch al moeilijker af te lezen en die afdrukken verergeren dat nog eens. Bij deze smartphones heb je daar dus niet zoveel last van.


Geluid


De speaker van de Galaxy A3 en Galaxy A5 is aan de onderkant van het toestel geplaatst. Dat is op zich een goede locatie, maar wanneer je de telefoon horizontaal houdt kan je ‘m wel met je hand blokkeren.

Bij beide smartphones zijn de speakers niet erg krachtig. In een rustige omgeving is het geluid op het hoogste niveau nog wel voldoende hard, maar in een wat luidruchtigere omgeving zal het al gauw overstemd worden. Wanneer je bijvoorbeeld muziek afspeelt zal je waarschijnlijk ook merken dat het geluid wat blikkerig klinkt.

Camera


De camera’s in de Galaxy A3 en Galaxy A5 zijn gelijk aan elkaar, afgezien van het feit dat de camera in de Galaxy A5 ook over optische stabilisatie beschikt. Dit moet ervoor zorgen dat bewegingen van de hand weggefilterd worden. Ook kan het in theorie een voordeel opleveren wanneer de verlichting niet optimaal is, omdat de sluitertijd verhoogd kan worden en op die manier meer licht kan worden opgevangen.


Omdat het hier twee toestellen betreft zie je steeds twee reeksen met foto’s van dezelfde situatie. De bovenste rij is gevuld met foto’s gemaakt door de Galaxy A3, de foto’s in de onderste rij zijn dan logischerwijs gemaakt met de Galaxy A5.

Bij de eerste reeks kijken we voornamelijk naar de prestaties onder verschillende omstandigheden van belichting. De eerste foto is geschoten met de kamerverlichting ingeschakeld, de tweede zonder verlichting noch flitser, de derde zonder verlichting en met flitser.



Bij alle foto’s uit de eerste reeks is duidelijk te zien dat de Galaxy A5 bij deze tests beter presteert dan zijn kleine broertje. De foto’s van de Galaxy A3 zijn consistent donkerder en er is wat meer ruis aanwezig.



Bij de tweede reeks is de Galaxy A3 juist de bovenliggende partij. De foto’s van het paadje en de kantoorruimte zijn verre van scherp in het geval van de Galaxy A5. De toedracht hiervan is niet duidelijk, want de lens van de telefoon is niet vies. De foto’s van beide toestellen bevatten redelijk wat ruis.

Aan de hand van bovenstaande foto’s moet ik concluderen dat de camera’s van de Galaxy A3 en Galaxy A5 niet het sterkste punt zijn. Het is top dat de Galaxy A5 optische stabilisatie heeft, maar helaas komt het toestel toch niet goed uit de test.