3min

Tags in dit artikel

, ,

Accuduur

De accuduur van de originele Galaxy A3 en Galaxy A5 viel destijds niet mee. Wat dit betreft had Samsung nog best wat ruimte voor verbetering. Hiertoe is de accucapaciteit van beide toestellen vergroot, bij de Galaxy S3 gaat de capaciteit van 1900 naar 2300 mAh, bij de Galaxy A5 gaat de capaciteit van 2300 naar 2900 mAh. De toename van capaciteit is in beide gevallen een krappe 30 procent. Natuurlijk wordt een deel van deze vooruitgang tenietgedaan doordat Samsung grotere schermen in de smartphone heeft geplaatst, tenzij deze panelen energiezuiniger zijn.

In onze eerste accutest moeten toestellen een Full HD-video vanaf YouTube streamen, waarbij de schermverlichting op een vast niveau wordt ingesteld. Doordat de condities nagenoeg gelijk zijn kunnen we de accuduur van verschillende toestellen mooi vergelijken. Natuurlijk is enkel het streamen van een video niet representatief voor algemeen gebruik van een smartphone, maar het geeft wel een duidelijke indicatie van de onderlinge verhoudingen.

De Galaxy A3 2016 komt het beste uit deze test, met een accuverbruik van 9,7 procent per uur. De Galaxy A3 2016 is ten opzichte van zijn voorganger aanzienlijk vooruitgegaan, want die smartphone behaalde in deze test destijds een verbruik van 11,6 procent.

Bij de Galaxy A5 2016 ligt het verbruik op 10,5 procent per uur. De originele Galaxy A5 behaalde in deze test een verbruik van 10,7 procent en dat is dus maar een miniem verschil.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Als tweede is er de PCMark-accutest. Hierbij moeten toestellen meer algemene taken uitvoeren zoals internetbrowsen, het opstellen van documenten, bewerken van foto’s en het bekijken van video’s. Ook in dit geval stellen we de schermverlichting op een vastgesteld niveau in.

In deze test weten de nieuwe Galaxy A3 en Galaxy A5 in beide gevallen alle andere toestellen achter zich laten. De Galaxy A3 komt opnieuw het beste uit de bus, met een accuduur van krap twaalf uur. De Galaxy A5 weet de accutest krap elf uur uit te houden.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur


De nieuwe Galaxy A3 en Galaxy A5 hebben een goede accuduur. Door de prestaties in de streaming-test bleef nog ruimte voor twijfels over, maar aan de hand van de accutest van PCMark kunnen we toch wel met zekerheid stellen dat Samsung de zaken wat betreft de accuduur goed op orde heeft met deze toestellen.