3min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk & bouwkwaliteit

Uiterlijk


De Xperia X is gezien zijn uiterlijk overduidelijk een smartphone die afkomstig is van Sony. Al jarenlang is het ontwerp van Sony’s high-end smartphones ongeveer hetzelfde en zijn de uiterlijke wijzigingen zeer beperkt. De Xperia X is daardoor niet lelijk of ouderwets, maar het uiterlijk is inmiddels wel vrij saai geworden. Wat het ontwerp betreft is het al lang tijd voor wat nieuws en met de Xperia X-lijn had Sony daar alle kans toe, maar daar heeft het Japanse bedrijf bizar weinig mee gedaan.

Hoewel je zou denken dat de zijdes van de Xperia X gemaakt zijn van metaal, betreft het hier polycarbonaat. Enkel de achterzijde is van metaal. Ik vind het overigens wel een goede keuze om voor een metalen achterzijde te gaan, mocht je de Xperia X een keer laten vallen dan is de kans op een kapotte achterzijde een stuk kleiner.


Sony sluit aan bij de concurrentie die er eveneens voor heeft gekozen om de zijdes van de voorzijde een fractie af te ronden. Dit is een trend die voornamelijk is ingezet met de introductie van de iPhone 6. Dit zorgt ervoor dat de telefoon net weer iets prettiger in de hand ligt omdat de voorkant vloeiender overloopt in de zijdes.

Wat betreft het ontwerp vind ik het wel zeer opmerkelijk dat de aan/uit-knop aan de rechterzijde anders gekleurd is dan de rest van de behuizing. Sony stuurde Techzine een groengoude Xperia X toe, daarbij is de knop zilverkleurig. Overigens fungeert deze knop ook als vingerafdrukscanner. De plaatsing is ideaal omdat dit een locatie is waar je je vingers toch al zo goed als automatisch op plaatst.

Ondanks dat er geen knoppen op de voorzijde van de Xperia X zitten heeft Sony niet echt kans gezien om de randen boven en onder het scherm te minimaliseren. Ze meten nog altijd meer dan een centimeter en dat mag best wat minder. Ook opmerkelijk: Sony heeft er niet voor gekozen om de Xperia X van USB Type C te voorzien, dat is bij high-end toestellen mijns inziens gewoon een harde eis.


Bouwkwaliteit


Het feit dat de Xperia X geen metalen zijdes heeft is wat het uiterlijk betreft niet zo rampzalig. Voor de stevigheid van het toestel is het echter niet zo’n goede zaak, want ook het frame is van polycarbonaat. Dit merk je goed als je de telefoon probeert te buigen: je ziet op het scherm op verscheidene plekken irritatie ontstaan. Die irritatie ontstaat vrijwel niet wanneer je met je vinger hard op het scherm drukt. Dat duidt er dus op dat de beschermingslaag stevig genoeg is, maar dat interne componenten tegen de achterzijde van het scherm drukken omdat het frame niet stevig genoeg is.

Sony is er wel in geslaagd om de knoppen netjes in de behuizing te verwerken. Het wil wel eens voorkomen dat de knoppen speling vertonen omdat ze een beetje losjes in de behuizing zitten, dat is bij de Xperia X dus niet het geval.