3min

Tags in dit artikel

, , ,

Accuduur

Sony heeft een roerig verleden wat betreft de accuduur van Xperia-smartphones. De Sony Xperia Z3 en Xperia Z5 Compact waren bijvoorbeeld qua accuduur best goed, maar de Xperia Z3+ en Xperia Z5 waren dan weer uitermate trieste gevallen.

De Xperia X is voorzien van een accu met een capaciteit van 2620 mAh. Dit is bijna 300 mAh minder dan de accucapaciteit van de Xperia Z5. Dat toestel beschikt echter over een krachtigere chipset, dus het is de vraag hoe dit zich ten opzichte van elkaar verhoudt.


Sony belooft dat de Xperia X bij normaal gebruik tot twee dagen op één lading mee moet kunnen gaan. Dit blijven natuurlijk gevaarlijke beloftes, maar in mijn ervaring zat het in dit opzicht wel goed. Voor het opladen beschikt de Xperia X over ondersteuning voor Quick Charge 2.0, waarmee de accu voor 60 procent kan worden opgeladen in slechts een half uur tijd.

Ook belooft Sony dat de accu van de Xperia X een langere levensduur heeft, dankzij Qnovo Adaptive Charging. Met deze techniek wordt bij het laden de hoeveelheid stroom vanuit de adapter constant beheerd en eventueel aangepast. Bij technieken zoals Quick Charge is zoiets van extra groot belang omdat de accu’s bij dit laadproces meer te verduren krijgen. Dankzij Adaptive Charging zou de levensduur van de accu van de Xperia X tweemaal zo hoog zijn als bij andere smartphones.

In onze accutests stellen we energieverslindende zaken zoals de schermverlichting en het geluid op een vast niveau in, zodat de onderlinge prestaties van toestellen goed vergelijkbaar zijn. De eerste test die smartphones moeten doorstaan is het streamen van een Full HD-video vanaf YouTube. De toestellen moeten dit urenlang doen en uiteindelijk berekenen we hoeveel accucapaciteit hier per uur voor nodig is geweest. Vergeleken met de Xperia Z5 en Xperia Z5 Compact presteerden slecht in deze test, ze hielden het krap 6,5 uur vol. De Xperia X doet het aanzienlijk beter en houdt het bijna 9 uur vol.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In de accutest van PCMark moeten toestellen zo lang mogelijk allerlei systeemtaken uitvoeren. Hierbij is het natuurlijk de bedoeling dat toestellen de test zo lang mogelijk volhouden op één lading. De Xperia X slaagt hier zeer goed in en houdt het bijna 10 uur vol. Zoals in de diagram te zien is, houden niet veel toestellen dit vol.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur


Wat betreft accuduur is de Xperia X echt een stuk beter geworden, vergeleken met de Xperia Z3+ en beide Xperia Z5-modellen. Het is goed om te zien dat Sony de accuduur weer serieus neemt.