3min

Tags in dit artikel

Training met de NIA

Het aansluiten van de NIA


De Neural Impulse Actuator kwam op kantoor binnen in een keurige doos. Goed stevig verpakt, ik had meteen het gevoel een degelijk product in handen te hebben. Na openen vind je de NIA, hoofdband, installatie-cd en bekabeling terug in de doos. De producten zijn er gemakkelijk uit te krijgen, dat is tegenwoordig een zeldzaamheid.


De NIA en de bijbehorende hoofdband

Het aansluiten van het apparaat is werkelijk kinderspel. Er zitten twee poorten op, bij een poort staat USB, daar stop je logischerwijs de USB kabel in. Aan de andere kant van de NIA zit nog een ingang, daar sluit je de hoofdband op aan. Nu prik je de andere zijde van de USB-kabel in je computer, installatie-cd erin en je kunt van start. Ook de installatie van de software verloopt gesmeerd. In totaal ben je nog geen vijf minuten bezig om het geheel aan de praat te krijgen.

Configureren / Trainen


Het is belangrijk dat je de hoofdband van de NIA goed op zet. De hoofdband bevat drie connectoren. De middelste connector moet precies op het midden van je voorhoofd geplaatst worden. Als de NIA niet accuraat genoeg reageert kun je proberen de hoofdband dichter naar de wenkbrauwen te verplaatsen. Ook kun je bij een slecht signaal proberen met wat vaseline de verbinding te optimaliseren.


Het hoofdscherm van de NIA-software

Na het aanbrengen van de hoofdband start je de software op. Het is de bedoeling dat je een kalibratie draait. Zonder de kalibratie werkt het ook, alleen reageert de NIA dan minder accuraat.


In deze video zie je hoe ik de NIA kalibreer en hoe ik daarna
met mijn hersens een spelletje pong speel

Nu is het tijd om te leren werken met de NIA. Er zijn enkele simpele spelletjes zoals ‘Pong’ meegeleverd. Vanaf nu moet je in het bezit zijn van een berg geduld. Daarnaast moet je een rustige ruimte tot je beschikking hebben. Na een onbepaalde periode oefenen, krijg je eindelijk het gevoel dat je controle kunt uitoefenen op hetgeen dat op je computerscherm gebeurt. Ik ben bang dat veel mensen afhaken alvorens ze zover gekomen zijn. Want het is algemeen bekend dat Nederlanders niet de meest geduldige mensen op deze aarde zijn.


Het kalibreren van de NIA

Voor deze review ben ik al een hele poos aan het werk met de NIA. Zo gebruik ik op moment van schrijven mijn linker muisknop niet meer. Al de acties die ik met de linker muisknop deed doe ik nu met mijn aangezichtsspieren. Dit doe ik puur om te kijken of de NIA eventueel ook voor andere toepassingen gebruikt zou kunnen worden.


De NIA registreert verschillende soorten signalen

Het configureren van de NIA betekend dus eigenlijk, dat je leert werken met de spiertjes en onbewuste signalen die je met je gezichtsspieren uitzendt. Het is geen gemakkelijke klus, maar het is wel heel leuk om te zien hoe je dingen voor elkaar krijgt door bijvoorbeeld met de NIA een linker muisklik te geven, in plaats van met de computermuis zelf. Echt heel apart en voor iemand die de NIA nog nooit gezien heeft ziet het er heel sciencefiction-achtig uit.