3min

Tags in dit artikel

De Headset

De headset wordt in een mooie design doos gepresenteerd, deze voelt erg robuust aan waardoor je gelijk de indruk krijgt dat je met een kwalitatief hoogwaardig product te maken hebt. Of de doos de belofte ook kan waarmaken zal ik later behandelen. De doos bevat een hele hoop extra’s naast de headset zelf, zoals onder andere een bureaulader, twee oorhaken, een cd met uitgebreide handleiding en een USB-laadkabel.

Het ontwerp


Het stoffige imago van elektronica is al een aantal decennia niet meer aan de orde, steeds vaker worden professionele ontwerpers opgetrommeld om de elektronica vorm te geven. Zo heeft bijvoorbeeld LaCie al enkele draagbare hardeschijven uitgebracht waar F.A. Porsche het design voor gemaakt heeft, deze keer heeft Jabra de 82-jarige Deen Jacob Jensen het ontwerp van de JX20 laten verzorgen.


Jensen, die ondermeer voor Bang & Olufsen al verschillende ontwerpen heeft gemaakt, is met name bekend om zijn minimalistische ontwerpen. Het design van de JX20 is wat mij betreft geslaagd, het minimalistische ontwerp waarbij gebruik is gemaakt van titanium is een echt designer-item. Nu heeft het er ook mee te maken dat het apparaat klein en met een gewicht van 13 gram ook erg licht is, maar daarvoor gaat de eer naar de engineeringafdeling van Jabra.

Werking en bediening


De werking van het apparaat is erg ‘straight-forward’, je zet hem aan door het ‘oortje’ 90 graden te draaien. De JX20 beschikt over een LED om onder andere de batterijstatus weer te geven. Verder zijn er nog drie andere knoppen, twee om het volume te veranderen en een toets om gesprekken aan te nemen. De toetsen zijn klein maar laten zich wel goed indrukken. Maar wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een oorhaak (die er voor zorgt dat de headset net wat beter op zijn plaats wordt gehouden) voelt het indrukken van de toetsen toch apart aan. De toetsen bieden redelijk wat weerstand waardoor het veranderen van het volume tijdens een gesprek wat moeilijker gaat.

Zoals eerder vermeld bevat de doos ook twee oorhaken, deze passen goed en houden de JX20 prima op zijn plaats. Maar ook zonder oorhaak blijft alles goed zitten en hoef je niet bang te zijn dat de headset uit je oor valt.

Het pairen


Het pairen van de Jabra headset met mobiele telefoons gaat overigens ook erg simpel, wanneer je de headset voor het eerst aan zet zal deze automatisch in pairing-mode starten zodat de telefoon de headset alleen nog maar hoeft te vinden. Bij alle test-telefoons ging dit erg makkelijk.


Geluidskwaliteit


De kwaliteit van het geluid is goed, het volume van de speaker is ook in drukke omgevingen luid genoeg. De ingebouwde microfoon deed het ook erg goed, tijdens het testen in de auto, waar het omgevingsgeluid minimaal is, presteerde de JX20 erg goed. Omdat bij dit soort headsets de microfoon erg ver van de mond is geplaatst, is de microfoon wat gevoeliger voor ruis. Tijdens het testen op de fiets door de binnenstad viel dit echter mee. Er was inderdaad ruis aanwezig maar het gesprek was aan de andere kant van de lijn nog verstaanbaar.

Table of contents